Не слагайте маска на сърцето си

От Дитер Ф. Ухтдорф

Дитер Ф. Ухтдорф

През това време на несигурност поради COVID-19, на нас с Хариет много ни липсва да се срещаме лице в лице с хора по целия свят. Това лято планирахме да сме със светии в Източна Европа, но пътуването ни трябваше да бъде отменено. Тъй като много от нас трябва да се адаптират към различни обстоятелства, искам да споделя с вас няколко преживявания, които ни помагат в тези трудни времена.

Социално дистанциране срещу физическо дистанциране

От започването на пандемията често чуваме термина социално дистанциране, означаващ, че трябва винаги да има определено разстояние между нас и другите хора. Аз лично предпочитам да използвам термина физическо дистанциране вместо социално дистанциране.

С Хариет сме убедени, че физическото дистанциране ни помага да се пазим от опасностите на пандемията и се стараем максимално да се придържаме към него.

През това време научихме колко е важно за нас да сме социално близо до семейството, приятелите и братята и сестрите ни в Църквата на Исус Христос.

За щастие, днес са налични много удивителни инструменти и средства, някои подкрепяни от технологиите, за да се намали социалното, емоционалното и духовното дистанциране. С Хариет считаме, че тези инструменти са дадени точно навреме от небесата. С тяхна помощ можем да се чувстваме много близо до нашите приятели и членове на семейството. Благодарение на технологиите можем да виждаме нашите деца, внуци и правнуци доста често и да участваме в тяхното ежедневие. По този начин празнуваме рождени дни, възхищаваме се на нови пиеси и игри, четем приказки за лека нощ или се присъединяваме към разходка по време на видео обаждане. Винаги е вдъхновяващо да чуваме как те вземат причастието и размишляват над ученията в Следвайте Ме, елате с Мен.

Най-вече, ние сме изключително благодарни за дара и силата на молитвата. Посредством молитва можем да сме духовно и социално близо до Небесния Отец, Неговия Син Исус Христос и до нашите семейства и близки, независимо къде сме и какви са обстоятелствата около нас.

Съсредоточавайте се върху това какво може да правите вместо на това какво не можете

През изминалите 20 години с Хариет натрупахме известна преднина по отношение на това какво означава да си физически дистанциран от хората, които обичаш. Когато призованието ми ни премести от Германия в Солт Лейк Сити, очаквахме, че ще живеем тук само няколко години. Първите 10 години дори пазихме дома си в Германия, надявайки се, че ще се върнем някой ден при близките и приятелите. Но, както знаете, все още сме тук и ще останем тук.

Евангелието, Църквата на Исус Христос и Господ ни помогнаха да научим, че физическата дистанция (дори когато тя е близо 8 000 км) не означава, че трябва да сме социално дистанцирани едни от други. Научихме се да обичаме и да се съсредоточаваме върху нещата, които можем да правим и преживеем, а не толкова върху тези, които може да ни липсват.

Не слагайте маска на сърцето си

По-честият социален контакт с приятели и близки ни помага да споделяме повече от по-дълбоките ни мисли и надежди. Някак си тези трудни времена ни помогнаха да сме по-възприемчиви към най-съкровените ни чувства. Осъзнахме още по-ясно колко е специално да не крием или замаскираме искрените си чувства от тези, които обичаме най-много.

През тези специални времена с Хариет се стараем да следваме личната ни препоръка: „Слагайте маска на лицето си, а не на сърцето си“.

Когато чета коментарите ви на моите страници във FacebookInstagram и Twitter, усещам скръбта и бремето, с които мнозина от вас се налага да живеят. Усещам и радостта и ентусиазма ви, когато наблягате на многото добри неща, които може да правите. Удивително е да се види как си помагате и се вдъхновявате едни други чрез думи и чрез дела. Вие сте чудо и благословия за този свят, тъй като обичате и служите на Бог и Неговите чеда – нашите братя и сестри.

Небесният Отец ни е дал обещание и благословия както за моментите на радост, така и за тези на нещастие: „Не бой се, защото Аз съм с тебе; не се ужасявай, защото Аз съм твой Бог; ще те укрепя, да! Ще ти помогна. Да! Ще те подкрепя с праведната Си десница“ (Исайя 41:10).

С Хариет ви обичаме. Благодарни сме за всички вас. Бог да ви благослови и пази през тези специални времена и завинаги.