Как можем да избягваме греха?

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Как можем да избягваме греха?

Химн: „The Lord My Pasture Will Prepare“ (Hymns, № 109)

Дейност

Преди урока подгответе капан за маймуни или нарисувайте такъв върху дъската за писане (вж. картинката по-долу). За да изработите капана, намерете кутия с капак. Закрепете капака за кутията и изрежете отвор от едната ѝ страна, достатъчно голям, за да можете да вкарате разтворената си длан, но не и юмрук. Сложете плод или някакъв орех в кутията.

Покажете на семейството си картината с маймуната в този урок. Попитайте ги какво виждат. 

Разкажете им следната история, споделена от старейшина Маркос А. Айдукайтис от Седемдесетте:

„Местните хора в Бразилия използват капан за маймуни, наречен кумбука. Те изрязват дупка в кратуна, точно толкова голяма, че ръката на маймуната да може да се пъхне вътре. След това те оставят кратуната на земята, като вътре в кратуната слагат нещо, което да привлече маймуната, обикновено някакъв плод, например банан. Глупавата маймуна хваща банана, но понеже ръката ѝ вече е свита, тя не може да я извади. Тъй като не иска да пусне банана, тя е в капан.

Сатана поставя капани за нас, подобни на този. Но ние не е нужно да бъдем глупави като тези маймуни. Ние можем да пуснем. Той ще се опита да направи капаните си интересни, дори красиви. Но в края на краищата те не са такива; те са грозни и крайният резултат е ужасен. Нашият вечен живот е подложен на риск, така че трябва да сме по-умни от маймуните. Трябва да избягваме капаните, ако можем и трябва да пуснем, ако сме хванали нещо което не трябва“ („Caught in a Cumbuca“, старейшина Маркос A. Айдукаитис от Седемдесетте, Liahona, март 2010 г.).

Посочете, че понякога правим грешки, подобни на тези на маймуните в разказа. Когато се сдобием с нещо, което харесваме, може да не искаме да го оставим, дори и ако това може да е причина да изгубим нещо по-добро. Попитайте:

⦁ Какви неща може да се наложи да пожертваме или какви неща може понякога да оставим в „капан“, за да получим най-голямата благословия: вечен живот с нашия Небесен Отец и Исус Христос?

Покажете капана, който сте направили или нарисували преди урока. След това нека всеки се изреди да играе ролята на „маймуната“. Обсъдете как Сатана се опитва да ни хване в капан, как ние можем да избягваме капаните и какво можем да правим, ако се окажем хванати в капан. Посочете, че не можем да си освободим ръката, ако не пуснем предмета.

Кажете на семейството си, че старейшина Айдукайтис дава няколко предложения за разпознаване и избягване на духовни капани. Прочетете каквото казва той и помолете семейството си да слуша внимателно и да е готово да направи списък с неща, които ще им помагат:

„Мои скъпи млади приятели, бъдете по-умни от маймуните! Не хващайте нещо, което изглежда примамливо, а после е трудно да го пуснете. Заставайте където Господ иска да бъдете и вършете каквото Той иска да правите, тогава никога няма да бъдете хванати в камбука…

Когато вършим праведни неща, имаме по-голяма сила да пускаме. Например, участието в събрание за причастие и подновяването на завети са много важни. Младите мъже трябва да участват в програмата Дълг към Бог, а младите жени в Личен напредък. Трябва да посещавате Семинар. Трябва да слушате и да се подчинявате на добри и верни родители и ръководители в Църквата. Когато вършите тези неща, вие ще бъдете просветлени да можете да разпознавате капаните и да придобивате сила да им устоявате.

Личното четене от Писанията е голям източник на вдъхновение, постът и молитвата също са силни. Ако се чуете да казвате: „Аз виждам банана в кумбука и усещам, че съм на път да го хвана“, тогава се молете за помощ, а ако се нуждаете от допълнителна помощ, постете и се молете. Небесният Отец ще ви даде сила.

Една от най-добрите защити е да видите, че капанът е капан. За да направите това е необходимо да знаете Божиите заповеди. Трябва да знаем, че заповедите не са просто добри мнения; те са напътствия от нашия Отец в Небесата. Тогава ние не влизаме в дебат относно това дали нечие мнение е добро или правилно. Ние просто избираме да следваме пътя, който Небесният ни Отец ни е дал, пътя на подчинението. Ако това, което се предлага, не отговаря на известните Божии стандарти, тогава ние го изоставяме“ („Caught in a Cumbuca“, старейшина Маркос A. Айдукаитис, Liahona, март 2010 г.).

Попитайте близките си какъв личен съвет са открили. 

Може да напомните на семейството си химна, който пяхте в началото на урока и да поговорите относно разликата между това да следваш пастир и това да следваш ловец. Споделете свидетелството си за важността да избягваме греха и да следваме напътствието на Господ.

Почерпка: Коблер с праскови

Продукти:

1 голям (800 гр.) буркан нарязани праскови, изцедени от сока

1 ч.ч. масло, разтопено

2 ч.ч. захар

2 ч.ч. брашно

2 ч.ч. прясно мляко

2 ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

Предварително загрейте фурната до 175° C. Изсипете изцедения буркан с праскови в тава с размери 22x33 см. Изсипете разтопеното масло върху прасковите. В отделен съд разбъркайте захарта, брашното, млякото и бакпулвера до получаване на смес. Изсипете сместа върху прасковите и маслото. Печете 30–45 минути, докато отгоре стане златисто кафяво, а крайчетата станат хрупкави (може да отнеме повече време в тава от лята стомана).