Как можем да избягваме греха?

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Как можем да избягваме греха?

Песен: „Моите две мънички ръце“ (Сборник детски песни, с. 126)

Дейност

Изрежете дупка от едната страна на една кутия. Дупката трябва да е достатъчно голяма, за да влизат ръката и китката ви. Поставете по-голям предмет, като играчка или плод в кутията. Нека всеки се опита да измъкне предмета от кутията. Посочете, че не можете да си извадите ръката, докато не пуснете предмета. 

Покажете картинка или играчка на маймуна и разкажете следната история:

Група мъже отишли в джунглата да ловят маймуни. Те опитали няколко различни начини за хващане на маймуни, включително и мрежи. Но разбирайки, че мрежите могат да наранят такива малки същества, те най-накрая измислили оригинално решение. Те направили голям брой малки кутии и на всяка от тях направили дупка – голяма, колкото да позволи на маймуната да си пъхне ръката вътре. След това поставили тези кутии под дърветата и във всяка от тях сложили ядки, който маймуните особено много харесвали.

Когато мъжете се отдалечили, маймуните започнали да слизат от дърветата и да разглеждат кутиите. Откривайки, че вътре в тях има ядки, те си пъхали ръцете в кутиите, за да ги вземат. Но когато маймуната се опитвала да измъкне ръката си с ядката, тя не успявала, защото малката ѝ ръка, заедно с ядката в нея ставала твърде голяма.

В това време, мъжете излизали от храсталака и приближавали маймуните. И тук е интересното: Когато маймуните виждали мъжете да идват, те започвали да пищят и да шават, опитвайки се да избягат; но колкото и лесно да било, те не пускали ядката, така че да могат да си извадят ръката от кутията и така да избягат. Мъжете ги залавяли лесно (Teachings of Presidents of the Church: Spencer W. Kimball, Глава 14: „Thou Shalt Have No Other Gods before Me“).

Попитайте:

⦁ Защо маймуните не избягали?

⦁ Защо не можели да оставят ядката в кутията?

⦁ Има ли нещо в живота ви, което вие никога не бихте били готови да изоставите?

Посочете, че имаме противник в живота, който винаги се опитва да ни хване в капаните си. Това е Сатана. Понякога ние правим грешки, подобни на маймуните от по-горната история. Когато се сдобием с нещо, което харесваме, може да не искаме да го оставим, дори и ако това може да е причина да изгубим най-голямата благословия: вечен живот с нашия Небесен Отец и Исус Христос.

Обсъдете някои примери за капани, които Сатана използва. Например, можем до излъжем, за да вземем нещо, което искаме или да нараним някого, за да бъдем приети от друг човек, или да пропуснем църковни събрания, за да прекараме времето си някъде другаде и т.н. Нека всеки член от семейството да спомене един грях, който може да ни окаже влияние. През това време нека си пъхнат ръката в кутията и да хванат играчката или плода вътре. Обяснете, че ако искаме да извадим ръката си от кутията е необходимо да се покаем и да поправим поведението си (нека този член от семейството пусне предмета в кутията и измъкне ръката си).

Споделете свидетелството си за важността да избягваме греха и да следваме напътствието на Господ.

Страница за оцветяване:

Почерпка: Коблер с праскови

Продукти:

1 голям (800 гр.) буркан нарязани праскови, изцедени от сока

1 ч.ч. масло, разтопено

2 ч.ч. захар

2 ч.ч. брашно

2 ч.ч. прясно мляко

2 ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

Предварително загрейте фурната до 175° C. Изсипете изцедения буркан с праскови в тава с размери 22x33 см. Изсипете разтопеното масло върху прасковите. В отделен съд разбъркайте захарта, брашното, млякото и бакпулвера до получаване на смес. Изсипете сместа върху прасковите и маслото. Печете 30–45 минути, докато отгоре стане златисто кафяво, а крайчетата станат хрупкави (може да отнеме повече време в тава от лята стомана).