Как можем да избягваме греха?

Идеи за урока

Тема: Как можем да избягваме греха?

Химн: „The Lord My Pasture Will Prepare“ (Hymns, № 109)

Дейност

Видео: Addiction: You Will Be Freed

Започнете урока, като разкажете следната история от президент Томас С. Монсън:

Преди много години, по време на назначение на красивите острови Тонга, имах привилегията да посетя училището на Църквата… Като влязох в една от стаите, забелязах колко задълбочено учениците следяха местния си учител. Учебниците както на учителя, така и на учениците, лежаха затворени по чиновете. В ръка той държеше една странно изглеждаща риболовна примамка, изработена от объл камък и големи миди. Научих, че това бе мака-феке, капан за октоподи. В Тонга месото от октопод е деликатес. 

Учителят обясни, че рибарите от Тонга плават над рифа, като с едната ръка управляват своето кану-катамаран, а с другата провесват това мака-феке отстрани на лодката. Октоподът се втурва от скалното си убежище и хваща примамката, като я взима за така желаната храна. Толкова здрава е хватката на октопода и толкова силен инстинктът да не бъде освободена ценната награда, че рибарят може да го издърпа направо в кануто (Томъс С. Монсън, „Предани на вярата“, Лиахона, май 2006 г.).

Попитайте:

⦁ Защо октоподът хваща мака-феке? 

⦁ Защо не го пуска?

⦁ Как можем да приложим тази история в нашия живот?

Продължете да четете речта на президент Монсън:

Беше лесно за учителя да промени темата и да изтъкне пред впечатлените и ококорени младежи, че Злият, тъкмо Сатана, е изработил неща, подобни на мака-феке, с които да хваща в капан неподозиращите хора и така да завладява техните съдби.

Днес сме заобиколени от мака-феке, които Злият провисва пред нас и с които се опитва да ни примами и да ни хване в капан. Веднъж хванати, е много трудно – дори понякога почти невъзможно – тези мака-феке да бъдат изоставени. За да бъдем в безопасност, ние трябва да ги разпознаваме като такива, каквито са и после да бъдем непоклатими в решителността си да ги избягваме (Томъс С. Монсън,  „Предани на вярата“, Лиахона, май 2006 г.).

Обсъдете следните въпроси: 

⦁ Как можем да разпознаваме мака-феке на Сатана?

⦁ Освен мака-феке на неморалността, порнографията и наркотиците, какви други познавате?

⦁ Как можем да избягваме тези клопки и да се предпазваме от унищожение?

Може да прочетете следния съвет от старейшина Жайро Мазагарди от Седемдесетте в речта му „Избягвайки капана на греха“:

„Решенията относно стандартите, които да следваме, трябва да бъдат взети предварително, не когато се появи изкушението. Параметрите ни трябва да бъдат следните:

⦁ Ще направя това, защото е правилно, идва от Господ и ще ми донесе щастие.

⦁ Няма да правя това, защото ще ме отдалечи от истината, от Господ и от вечното щастие, което Той обещава на верните и покорните“ (Вж. Лиахона, ноември 2010 г.).

Попитайте:

⦁ Какво трябва да направим, ако вече сме „хванали някое мака-феке“?

Може да споделите друг съвет от речта на старейшина Мазагарди:

„След като Отец знае, че ние ще правим погрешни избори, Той в чудесния Си план на обич е осигурил един Спасител на света, Който да извърши единение за греховете на всички, които се покаят, дойдат при Него за помощ, утеха и прошка, онези, които желаят да вземат върху си Неговото име – Исус Христос.

Ако грешим, трябва бързо да търсим помощ, защото сами не можем да се измъкнем от капана… Някой трябва да ни помогне да се отървем от смъртоносната прегръдка.

Родителите могат да помогнат, а епископът е призован от Бог, за да ни помага. Именно при него трябва да отидем и да отворим сърцата си“ (Лиахона, ноември 2010 г.).

Може да напомните на семейството си химна, който пяхте в началото на урока и да поговорите относно разликата между това да следваш пастир и това да следваш ловец. Дайте свидетелството си за важността да избягваме греха и да следваме напътствието на Господ.

Почерпка: Коблер с праскови

Съставки:

1 голям (800 гр.) буркан нарязани праскови, изцедени от сока

1 ч.ч. масло, разтопено

2 ч.ч. захар

2 ч.ч. брашно

2 ч.ч. прясно мляко

2 ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

Предварително загрейте фурната до 175° C. Изсипете изцедения буркан с праскови в тава с размери 22x33 см. Изсипете разтопеното масло върху прасковите. В отделен съд разбъркайте захарта, брашното, млякото и бакпулвера до получаване на смес. Изсипете сместа върху прасковите и маслото. Печете 30–45 минути, докато отгоре стане златисто кафяво, а крайчетата станат хрупкави (може да отнеме повече време в тава от лята стомана).