Как мога да бъда духовно защитен?

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Как мога да бъда духовно защитен?

Химн: „Дух Свети, води ни!“ (Химни, № 89) 

Дейност

Преди урока, съберете и поставете в торба вещи, които ни предпазват физически като чадър, одеяло, яке, слънчеви очила, ушанки и ръкавици. В друга торба сложете неща, които представляват духовна защита, като плик за десятък , парче плод или друга здравословна храна, Friend или друго списание на Църквата, екземпляр на Писанията, снимка на храм, снимка от кръщението на някого, картина на някой, който се моли, картина на  причастието и др.

Помолете децата по ред да избират един предмет от първата торба и да покажат как ще го използват. Питайте ги как този предмет ги защитава.

Обяснете, че съществува и друг вид защита, която също е много важна. Покажете следната картина:

Попитайте:

⦁ Какво става след кръщение? (Ние получаваме Светия Дух)

⦁ Защо ни трябва Светият Дух? (Семейството ви може да спомене различни роли на Светия Дух)

Посочете, че една от най-големите благословии, които получаваме от спътничеството на Светия Дух, е че Той ни дава духовна защита срещу злите сили в този свят.

Покажете на семейството си два картофа: единия – обелен, а другия – не. Обяснете, че след няколко дни обеленият картоф ще омекне, ще изгуби цвета си и хранителната си вещества. Другият картоф ще остане хубав за седмици, дори месеци. Обяснете, че Светият Дух може да бъде сравнен с картофената обелка; той предлага защита от нещата, които биха ви унищожили духовно. Нарисувайте усмихнато лице върху необеления картоф и намръщено лице върху обеления. 

Попитайте:

⦁ След като получим дара на Светия Дух, това означава ли, че Светият Дух ще бъде винаги с нас?

Помолете семейството си да прочете Мороний 4:3 и Мороний 5:2. Обяснете, че има някои неща, които ще канят Светия Дух да бъде с нас и които ще ни помагат да бъдем духовно защитени. 

Покажете на децата втората торба и нека децата се редуват и избират неща от торбата за духовна защита. Попитайте ги как предметът им напомня да канят Духа.

Обяснете на семейството си, че ние също можем да се чувстваме по-силни и в безопасност, когато сме заедно със семейството си. Можем да сравним семейството си с крепост – място, което е защитено срещу нападението на враговете.

Попитайте: 

⦁ Имаме ли „врагове“, от които е необходимо да защитаваме дома си? 

Обсъдете светските влияния, които действат разрушаващо за семейството.

Заедно със семейството си постройте стени, като използвате произволни материали – Лего, строителни блокчета, глина и др. Или нарисувайте вашата „семейна крепост“ със здрави стени, пазещи срещу злите влияния на света. 

Помогнете на семейството си да определят някои „камъни“, които могат да се използват, за да се построят здрави стени на духовна защита (като семейна молитва, изучаване на Писанията, подчинение на заповедите, семейна домашна вечер, ходенето на църква и посещаването на храма). 

Обсъдете как всеки „камък“ ще помага на семейството ви да кани влиянието на Светия дух в дома ви и как присъствието на Светия Дух ще защитава дома ви от светски влияния.

Посочете, че е твърде късно да се строят стени по време на война или когато виждате, че врагът идва. Така че най-доброто време да укрепваме себе си и домовете си е по време на мир, дори когато не чувстваме някаква опасност. 

Насърчете членовете на семейството си редовно да вършат простите неща, разглеждани в този урок.

Дайте своето свидетелство за важността на духовната защита за вас и за дома ви.

Почерпка: Морковена торта 

2 ч.ч. брашно

2 ч.ч. захар

1 ч.л. сода

3 ч.ч. настъргани моркови

1 ч.л. канела

4 яйца

1 ч.ч. плюс 1 с.л. растително масло 

1 ч.л. сол

малко ванилия

3/4 ч.ч. стафиди

Предварително загрейте фурната до 175° C. Разбъркайте брашното, захарта, содата и солта. Добавете олиото и яйцата. Разбъркайте заедно морковите и канелата в отделен съд и ги добавете към сместа. Добавете в сместа стафидите. Печете в тава 22x33 см за

25–30 минути или докато, ако боднете в центъра с клечка за зъби, тя излезе чиста.

Глазура:

100 гр. размекнато сирене крема

100 гр. размекнато масло

2-3 ч.ч. пудра захар

1-2 с.л. мляко

2 ч.л. ванилия 

Смесете всички съставки с миксер. Намажете тортата с глазурата.

Съхранявайте тортата покрита, в хладилник.