Законът за жътвата

Тема: Законът за жътвата

„Каквото посеете, това и ще пожънете; ето защо, ако посеете добро, ще пожънете също добро за ваша награда“ (Учение и завети 6:33)

Химн: „Сега слънце свети“ (Химни, № 145)

Дейност

Видео: Flecks of Gold

Помолете някой да прочете Осия 10:12–13 и Учения и завети 6:33. Покажете картина на градина. 

Попитайте:

⦁ Какво научавате от тези стихове относно жътвата?

⦁ Как можем да прилагаме този закон в живота си?

Обяснете, че изразът „закон за жътвата“ означава, че не получавате нещо в замяна на нищо. Ние жънем каквото посеем. 

Помолете някой да прочете У. и З. 130:20–21.

Попитайте:

⦁ Какво трябва да правим, за да получаваме благословии? (Трябва да спазваме заповеди и закони)

Прочетете следния цитат от президент Гордън Б. Хинкли:

„Велики са обещанията на Господ. Чудното нещо за мен е, че Господ никога не иска от нас да вършим нещо без да го свърже с благословия. Не е жертва да се живее според Евангелието на Исус Христос. Не може да е жертва, когато получаваш повече, отколкото даваш. Това е една инвестиция. А животът според Евангелието на Исус Христос се превръща в по-голяма инвестиция от всички, които са ми известни, защото нейните лихви са вечни и безкрайни“ (Такома, щата Вашингтон, регионална конференция, 20 авг. 1995 г.).

Обсъдете как тези думи ни помагат да намираме радост в нашите трудове.

Прочетете заедно какво учи апостол Павел за Божията жътва в Галатяните 6: 9. Попитайте:

⦁ Какво още научаваме за жътвата от тези стихове? (Трябва да сме търпеливи, докато се трудим.)

Прочетете следните думи от президент Дитер Ф. Ухтдорф: 

„Също както земните семена изискват усилия и търпение, така и много от небесните благословии. Не можем да поставим нашата религия на рафта и да очакваме да жънем духовни благословии. Но ако засадим и подхранваме евангелските стандарти в ежедневието на нашето семейство, има голяма вероятност нашите деца да пораснат и произведат духовен плод с голяма стойност за тях и бъдещите поколения.

Божият отговор на нашите молитви не винаги идва веднага – понякога изглежда сякаш въобще не идва – но Бог знае какво е най-добро за Неговите чеда. Без съмнение един ден ще прогледнем по-ясно; и на 

този ден ще разпознаем добротата и щедростта на небесата“ („Божията жътва“, Дитер Ф. Ухтдорф, Послание на Първото президентство, август 2014 г.).

Можете да гледате един от следните видео клипове, за да подкрепите тази идея: Flecks of Gold или Continue in Patience.

Обсъдете със семейството си как законът за Божията жътва е приложим във взаимоотношенията между хората, обръщането във вярата и свидетелството, професионалната кариера или образователните цели. 

Насърчете вашето семейство да преразгледат предишните цели и да си поставят нови, за да постигнат праведни резултати. Помогнете им да разработят план да работят постоянно за постигането на своите дългосрочни цели.

Почерпка: Тиквен пай

Продукти: 

Основа за пая (2 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. масло, 1/2 ч.ч. мас (или по-точно, shortening) или друга мазнина, щипка сол, ледена вода (добавете лъжица по лъжица, до получаването на подходяща консистенция)

2 ч.ч. пюрирана тиква

1/2 ч.ч. захар

1 ч.л. канела

1/2 ч.л. джинджифил

1/4 ч.л. индийско орехче

2 яйца (леко разбъркани)

3/4 ч.ч. прясно мляко

Начин на приготвяне:

Махнете семките от тиквата и я нарежете на парчета по 12 см. Покрийте с алуминиево фолио и печете на 200°C за около час.  Изгребете тиквата от кората и я сложете в пасатор до получаване на гладко пюре. Изцедете течността от пюрето, като използвате сито.

Разточете основата за пая и я поставете в