Честност

Тема: Честност

„И нека всеки човек да постъпва честно и бъде равен сред тези люде, и да получава по равно, за да може да бъдете едно, тъкмо както Аз съм ви заповядал“ (У. и З. 51:9)

Химн: „Избери правилно“, (Химни, № 150)

Дейност

Видео: Honesty: You Better Believe It!

Разкажете на семейството си следната история: 

На една среща на шампионата по американски футбол, Джозеф Б. Уъртлин имал, както той го нарича, „определящо преживяване“, докато играел в решаваща игра.

„В хода на играта се наложи да спринтирам половината игрище, за да отбележа повеждащия резултата тъчдаун – разказва той. – Поех подаването и се хвърлих напред към линията. Знаех, че съм близо до гол линията, но не знаех точно колко. Макар че бях затрупан от купчината други играчи, протегнах пръстите на ръката си на няколко сантиметра и я усетих. Головата линия бе на 5 см.

В този момент бях изкушен да бутна топката напред. Можеше да го направя. … Но тогава си спомних думите на майка ми. „Джозеф – често ми казваше тя – върши правилното, без значение от последствията. Върши правилното и нещата ще се наредят“.

Толкова отчаяно исках да отбележа този тъчдаун. Исках да съм герой в очите на приятелите ми, но повече исках да съм герой в очите на майка ми. Затова оставих топката, където си беше – на 5 см от головата линия“. (Вж „Honesty and Integrity“, Кристофъл Голдън-мл. от Седемдесетте.)

Попитайте:

⦁ Защо мислите, че Джозеф Б. Уъртлин нарича тази среща от шампионата „определящо преживяване“?

⦁ Кое качество на ученик на Господ демонстрира той?

Прочетете следния цитат:

 „Честността, истината, добродетелността и добротата са белези на истинското християнство. Ако ни липсват, едва ли можем да кажем, че следваме Христос. Независимо дали става въпрос за лъжи, преписване, обир или измама, независимо дали е у дома, на работа, в спорта или в класната стая, нечестността е съвсем чужда на ученията на Исус“ (Старейшина Марк Е. Питърсън, на общата конференция през април 1982 г.)

Попитайте:

⦁ Кои са някои от начините, по които можем да заблудим някого? (Препоръчването на съмнителна бизнес инвестиция, преструването, че не чуваш нечие обаждане, използването на ласкателства, за да постигнем целите си или премълчаването на важна информация.)

За да покажете какво казва Господ относно честността, прегледайте някои от следните стихове от Писанията и ги обсъдете: Изход 20:15, Ефесяните 4:25, Учение и завети 51:9, Учение и завети 63:17, Символът на вярата 1:13.

Прочетете Притчи 6:16–19. Обсъдете как много от споменатите грехове са свързани с нечестност. Помогнете на семейството си да разбере, че нечестието е в корена на почти всеки друг грях и че не могат да получават благословиите на Евангелието, ако не са честни.

Посочете, че понякога ние не осъзнаваме как нашите действия са нечестни. 

Напишете „Не кради“ (Изход 20:15) върху лист хартия. Сложете го в плик. Кажете на семейството си, че имате послание от Господ за тях. Помолете някой да го прочете. Посочете, че макар да е дадена преди много време, тази заповед е предназначена за всеки човек в семейството ви сега.

Обсъдете заедно следните ситуации. Посочете колко лесно може да е намирането на извинения, които да ни пречат да осъзнаваме кражбата.

⦁ Г-н Уотсън носи вкъщи пощенски марки, моливи и кламери от работа. Той се убеждава, че не му се плаща достатъчно и че на никого няма да липсват.

⦁ Жена не плаща честен данък върху дохода си. Тя смята, че данъчните закони не са честни.

⦁ Рене взема дребни пари от портмонето на майка си, за да купува почерпки за приятелите си. Тя се оправдава с това, че майка ѝ иска тя да се сприятелява.

Нека семейството ви да помисли за някои други начини, по които можем да бъдем изкушавани да крадем, дори и да не се смятаме за крадци.

Помолете всеки близък да си спомни случка от живота си, в която е взел решение да бъде честен. След като я сподели, нека каже как се е чувствал след това. Изразете желанието си да се опитвате по-усърдно да бъдете честни във всичко, което правите и отправете предизвикателство към семейството си и те да постъпват така.

Почерпка: Ябълков хрупкав сладкиш

Съставки: 

4 ябълки – обелени, с извадена сърцевина и нарязани на резени

1/2 ч.ч. кафява захар

1 ч.ч. брашно

3/4 ч.ч. захар

1 ч.л. канела

1/4 ч.л. сол

1 яйце, разбито

2 с.л. масло, разтопено

Начин на приготвяне: 

Загрейте фурната на 190°C. В кръгла тава с диаметър 22 см объркайте нарязаните ябълки с кафявата захар. В голяма купа смесете брашното, бялата захар, канелата и солта. В малка купа разбийте яйцето и разтопеното масло. Разбъркайте заедно със сместа от брашно. Разнесете равномерно върху ябълките.

Печете 30–40 минути или до получаване на златист цвят и хрупкавост на горната част. Сервирайте със сладолед.