Семейна история

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Семейна история

Песен: „Семейна история да направим“ (Сборник детски песни, с. 100)

Дейност

Ако е възможно, поканете дядо, баба или други близки роднини да споделят тази вечер с вас. Изберете един или повече прародители, които да почетете. Покажете на семейството снимки, които може би имате на тези хора. Обърнете внимание на начина им на обличане и обсъдете как техният начин на живот може да се различава от вашия. Посочете семейни прилики, ако забележите такива на снимките.

Нека всеки член на семейството прочете или разкаже истории за един от предците. Помогнете на всеки от семейството ви да гледа на прародителите ви като на реални хора, които в действителност са живели и са имали чувства и преживявания, подобни на техните. Опитайте се да помогнете на близките си да се почувстват по-близки с тях и да осъзнаят, че те са важна част от вашето семейство. Споменете физически черти, таланти или други добри качества, които сте наследили от прародителите (например червена коса като дядо или музикален талант като баба).

Вземете няколко листчета хартия и на всяко от тях напишете името на други прародители. Сложете ги в купа или нещо подобно и нека всеки член от семейството си изтегли по едно. През следващия месец нека всеки човек намери всичко, което може за съответния прародител, като събира снимки, говори с роднини, които знаят нещо за този човек и т.н.

Проведете специална вечер, на която всеки член на семейството да представи какво е открил.

Планирайте да посетите домове, родни места или гробове на някои от предците ви. Ако не можете да направите това, може да успеете да намерите снимки и друга информация за тези места.

Ето една игра, за да ви помогне да научите повече за своето семейство и техните истории.

Подготовка

1. Намислете си четири вида истории, например Забавни, Свързани с детството, Духовни или Ваканции. Напишете всяка категория на лист хартия и го залепете на стената.

2. Намерете вашите семейни истории за всяка категория. Помолете семейството си за помощ.

3. Измислете кратки улики за всяка история и ги напишете върху листчета хартия. 

4. Напишете 100, 200, 300 или 400 точки върху обратната страна на листчетата. Залепете уликите под категориите. 

Как се играе:

1. Разделете играчите на два отбора. Който е направил уликите е водачът на играта.

2. Първият отбор избира категория и число, например „Забавни за 200“. 

3. Водачът отлепя номера и чете уликата. Ако отборът може да се сети за историята, която отговаря на уликата, те получават точките!

4. Ако не знаят историята, водачът разказва историята, но не дава детайли, като къде се е случила или за кого става въпрос. Ако отборът може да позне липсващия детайл, получават половината точки. 

5. Следващият отбор избира улика и играе. След като всички улики са избрани, отборът с най-много точки печели!

Почерпка: Шоколадов пудинг

Разбъркайте следното в тенджера с дебело дъно:

6 с.л. захар

3 с.л. нишесте

щипка сол

1 1/2 с.л. какао на прах

2 1/2 ч.ч. мляко

1 ч.л. ванилия

Варете на умерена температура при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти (около 4–5 минути). Свалете от котлона. Добавете 1 ч.ч. парченца шоколад и 1 1/2 с.л. масло. Разбърквайте до получаване на хомогенна смес. Изсипете в купички и охладете в продължение на 1 час.