Избирайте правилните медии

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Избирайте правилните медии

Песен: „Избери правилно,“ (Химни, № 150)

Дейност

Чудесно е с изключение на… с изключение на лошите части. С какви филми и музика подхранвате своя ум? (Вж. Символът на вярата 1:13.)

Видео: Things as they really are

Покажете на семейството си Писанията, опаковани в обикновена кутия или чанта и пакет с боклук, опакован привлекателно. Дайте им възможност да изберат между двата пакета. Дайте им да отворят пакетите. Обсъдете защо са направили този избор. Попитайте:

⦁ Защо понякога злото изглежда привлекателно?

Обсъдете по какъв начин филми, книги и телевизионни програми могат да бъдат сравнявани с тези пакети. Попитайте:

⦁ Какъв вид боклук бихме могли да намерим в тези източници за забавление?

⦁ Как можете да определите кое е добро и кое е зло?

Заедно прочетете  Мороний 7:12–19 и обсъдете критериите за преценка, представени в тези стихове.

Помолете членовете на семейството да направят списък с телевизионни програми, филми или книги, които са гледали или чели наскоро. Помолете ги да оценят заглавията от този списък според критериите, посочени от Мороний и да преценят дали са ги канили да вършат добро и да обичат Бог.

На лист хартия или на плакат напишете неща, които ще правите като семейство, за да контролирате контакта, който членовете на семейството ви имат с нежелани програми или идеи в медиите.

Преглеждайте новите телевизионни предавания. След това обсъждайте видяното и преценявайте какво би било подходящо за гледане от вашето семейство и какво не.

От време на време отделяйте някоя вечер, по време на която близките ви да обсъждат любимите си книги или филми, да споделят прозрения и чувства за тях. Водете си списък с най-добрите книги или филми, които всеки от вас открива, така че другите в семейството да научават за тях.

Разпечатайте и дайте следния списък на всяко дете или го поставете до вашите телевизор, компютър или плейър.

Допълнителна идея:

Помолете всеки член на семейството да назове някого, на когото се възхищава и на когото би искал да прилича. Обсъдете идеята, че ние имаме склонността да ставаме като онези, на които се възхищаваме. Също имаме склонност да ставаме като онези, с които прекарваме времето си и които наблюдаваме отблизо.

Поговорете за някои от хората, които семейството ви гледа и с които прекарва време чрез телевизия, филми, книги и други медии. Попитайте:

⦁ Бихте ли искали да станете като тях?

Обсъдете влиянието, което различните медии оказват върху хората. (Обяснете, че думата медии, както е използвана тук, означава средства за обществена информация, като вестници, списания, интернет, радио и телевизионни предавания.) Посочете доброто, което можете да получите от тях, а също и лошото, на което може да се научите.

Помогнете на близките ви да разберат, че чрез тези медии те могат да се развеселяват или да са подтиснати, да бъдат успокоявани или водени към агресивност, да се чувстват възвисявани или да принизяват себе си. Ако те позволяват на зли мисли и действия да навлизат в умовете им, те могат дори да ги накарат да съчувстват на злото и да го приемат.

Прочетете и обсъдете първата част от Притчи 23:7: „Защото каквито са мислите в душата му – такъв е и той“.

Почерпка: Брауни

3/4 ч.ч. масло, разтопено

1 1/2 ч.ч. захар

1 1/2 ч.л. ванилия

3 яйца

3/4 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. какао

1/2 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сол

1 ч.ч. парченца шоколад

1 ч.ч. счукани ядки

Смесете всички съставки. Печете 20–25 минути на 200° C в намазнена тава с размери 22 x 33 см.