Избирайте правилните медии

Идеи за урока

Тема: Избирайте правилните медии

Химн: „Избери правилно,“ (Химни, № 150)

Дейност

Прочетете на вашето семейство следната история, разказана от старейшина Спенсър Дж. Конди от Втория кворум на Седемдесетте:

„Жена ми и аз харесваме гъби и преди няколко години, докато пазарувахме в един австрийски супермаркет, бяхме изненадани да видим две бурканчета гъби с еднакъв размер, но с различни етикети и голяма разлика в цената. Когато попитахме един от работещите там каква е разликата между бурканчето от 13 шилинга и бурканчето от 20 шилинга, той отговори с усмивка: „За гъбите от 20-шилинговото бурканче се гарантира, че не са отровни“. Ако вие бяхте на наше място, кои бихте избрали?“

Попитайте близките си:

⦁ Как бихте отговорили на въпроса на старейшина Конди?

⦁ Защо?

Покажете на семейството си плаката в този урок и ги попитайте какво разбират от представената там идея. Обяснете, че заглавието на този плакат е „Не живейте на ръба“. В този плакат има следния текст: „Границата на праведността е също началото на пропастта на греха. Не рискувайте да поемете трагично надолу“. 

Помолете някой да прочете У. и З. 1:31. Обсъдете как посланието на този стих от Писанията може да се приложи и в двата описани случая – да избираме гъби и да избираме медии. Попитайте вашето семейство:

⦁ Как според вас гъбите могат да се сравнят с медиите?

Прочетете следното обяснение, което старейшина Конди дава в посланието си „Mushrooms, Music, Movies, And Magazines“: 

„Музиката, филмите и списанията имат много общо с гъбите. Например, разнообразието им е безкрайно. Точно както някои гъби са ядливи, желателни и хранителни, някои видове музика, филми и списания осигуряват храна за душата, като поучават, забавляват и възвисяват. И точно както има различни видове отровни гъби, така има и различни видове музика, филми и списания, които тровят духовете на мъжете и жените“.

Попитайте близките си:

⦁ Какви видове отровни гъби познавате?

⦁ Кои отровни гъби са най-опасни? 

Обяснете, че както старейшина Конди казва, някои гъби не са твърде опасни, „защото тяхното въздействие е така отвратително и противно, че ние незабавно ги отхвърляме“. 

⦁ Помолете близките си да дадат някои примери за медии, които биха могли да бъдат сравнени с подобни очевидно отровни гъби. 

След това продължете да четете статията от старейшина Конди: „Но има някои видове музика, филми и списания, които въздействат подобно на гъбата, наречена бяла мухоморка; в началото ние си нямаме представа, че това което слушаме, гледаме или четем бавно, но сигурно трови нашите души“. Старейшина Конди пояснява, че понеже бялата мухоморка „има вкус на неотровна гъба и тъй като не действа веднага, жертвата продължава да яде от нея. Но след 6 до 15 часа, когато е смляна като храна и отровите ѝ са навлезли в кръвта, у жертвата се появяват остро повръщане, схващания и неутолима жажда. Накрая тя унищожава черния дроб. Няма известна противоотрова и смъртността е 90%“.

Помолете семейството си да помисли за някои примери на медии, които биха могли да се сравнят с бялата мухоморка.

Споделете с близките си, че старейшина Конди дава някои предложения относно подбиране на подходящи медии. Той казва: „Точно както берачите на гъби създават списък с безопасни признаци относно цвят, размер и форма на неотровните или отровните гъби, така нашият любящ и закрилящ Небесен Отец ни е дал няколко списъци с признаци, за да определяме дали нещата, които гледаме, слушаме и четем, са отровни или полезни“. 

Прочетете и обсъдете стиховете от Писанията, които старейшина Конди препоръчва за напътствие:

Символът на вярата 1:13: Задайте си въпроса: Това  добродетелно, хубаво или достойно за похвала ли е? Ако да, „ние го  търсим “.

Учение и завети 45:32: „Но учениците Ми ще застанат на свети места  и не ще бъдат помръднати“.

⦁ Матей 6:33: „Но първо търсете Неговото царство и Неговата правда“ (Той не предлага да поставяме Евангелието в „топ десет“.  Той с любов ни насърчава да го поставим на първо място в живота ни.)

Мороний 10:32: „Да, елате в Христа и станете съвършени в Него, и отречете се от всякакво безбожие“.

⦁ 1 Сол. 5:21–22: „Всичко изпитвайте, дръжте доброто. Въздържайте се от всякакво зло“.

Установете някои семейни стандарти и правила, които да помагат на членовете на семейството ви да избират само качествени забавления от медиите. Също планирайте други забавни дейности, с които да замествате забавления от медиите, когато няма подходящи такива.

Преглеждайте новите телевизионни предавания. След това обсъждайте видяното и преценявайте какво би било подходящо за гледане от вашето семейство и какво не.

От време на време отделяйте някоя вечер, по време на която близките ви да обсъждат любимите си книги или филми, да споделят прозрения и чувства за тях. Водете си списък с най-добрите книги или филми, които всеки от вас открива, така че другите в семейството да научават за тях.

Почерпка: Брауни

3/4 ч.ч. масло, разтопено

1 1/2 ч.ч. захар

1 1/2 ч.л. ванилия

3 яйца

3/4 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. какао

1/2 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сол

1 ч.ч. парченца шоколад

1 ч.ч. счукани ядки

Смесете всички съставки. Печете 20–25 минути на 200° C в намазнена тава с размери 22 x 33 см.