Разбиране на тези, които са различни от нас

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Разбиране на тези, които са различни от нас

Песен: „Ще ходя с Теб“ (Сборник детски песни, с. 78)

Дейност

Видео: My Brother Hyrum

Dayton's Legs

Преди урока подгответе пет или шест листа хартия с различни цветове. Изберете любимите цветове на децата си.

Донесете достатъчно връзки за очи и тапи за уши за всеки човек от семейството ви. Съберете достатъчно ръкавици, чорапи или неща, които можете да поставите върху малката ръка на всяко дете.

Разгърнете ги така, че всички да се виждат. Попитайте:

⦁ Кой цвят мислите, че е най-хубавият?

⦁ Кой цвят мислите, че е най-лошият?

Обяснете, че няма цвят, който да е по-добър от другия. Те всички са просто различни. Разнообразието в цветовете прави света ни по-красив. Хората също са различни. 

Обсъдете със семейството си някои от начините, по които близките ви се различават един от друг, като например по цвета на косата или очите, възрастта, ръста или характера. Попитайте:

⦁ По какви други начини хората се различават едни от други? (Раса, култура, умствено или физическо състояние.)

Поставете връзката за очи на всяко дете и го помолете да извърши някоя лесна задача, като да вземе книга от другата стая или да донесе чаша вода. След това нека близките ви споделят какво е чувството да не могат да виждат какво правят.

Обяснете, че понякога сравнително прости действия са трудни за тези, които имат друг вид проблеми. Поставете ръкавици на ръцете на децата и ги помолете да завържат обувките си или да закопчаят ризата си. Попитайте ги как се чувстваха, когато една лесна работа се оказа толкова трудна и как се чувстваха, когато най-накрая успяха да я направят.

Използвайте тапите за уши, за да помогнете на децата ви да разберат как може би се чувстват глухонемите. Дайте им команда шепнейки, като: „Прекоси стаята и докосни стената“. Кажете я без да ги гледате и без много да си движите устните. Ако те не реагират, повторете заповедта, след като им привлечете вниманието и говорите високо и си движите изразително устните. Попитайте ги на какво ги е научило това за общуването с хора, които не могат да чуват или им е трудно да го правят.

Нека близките ви се престорят, че току-що всички сте пристигнали в квартала от някоя далечна страна. Всичко е различно за вас. Кожата ви е с различен цвят от кожата на съседите ви. Свикнали сте да ядете различна храна, от тази, която има тук. Всеки говори език, който вие не разбирате.

Сега, след като имахте възможност да видите някои от проблемите, срещани от хората, които са различни, обсъдете с близките си как можете да показвате любов и разбиране към тези хора. В повечето квартали има хора, които са различни. Като семейство, обсъдете вашия квартал и онези хора в него, които може да се нуждаят от вашите любов и разбиране.

Помнете, че хората с увреждания обикновено желаят да се справят сами колкото се може повече. Те не искат да се обръща много внимание на уврежданията им. Не им отделяйте по-особено внимание, а се дръжте приятелски, помагайте им и ги подкрепяйте.

Почерпка: Малки палачинки 

3 яйца

1 с.л. захар

3 с.л. обикновено кисело мляко

300 мл прясно мляко

3 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. вряща вода

Смесете яйцата, захарта, киселото мляко и прясното мляко. Сложете брашното в голяма купа с кладенче по средата. Добавете по средата течната смес. Добавете вода. Смесете добре. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Пържете по една лъжица от сместа в горещо олио до получаване на златист цвят.