Избягвайте скверния език

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Избягвайте скверния език

Химн: „Да говорят със думи сърцата“ (Химни, № 148)

Дейност 

Попитайте децата дали си спомнят какво обещание са дали във връзка с програмата „Моите евангелски стандарти“. Текстът на „Моите евангелски стандарти“ може да бъде намерен в брошурата „Вяра в Бог за момчета“ или „Вяра в Бог за момичета“ на задната корица. Ако не разполагате с брошурата, разпечатайте страницата „Моите евангелски стандарти“ за урока. Покажете на децата плаката „Скверен език“ към този урок и попитайте:

⦁ Кой елемент от „Моите евангелски стандарти“ е отразен на този плакат?

Правилният отговор е: 

 „Ще използвам имената на Небесния Отец и на Исус Христос с благоговение. Няма да ругая или да използвам груби думи“.

Покажете речник на семейството си. Обсъдете, че има много добри думи, които можем да използваме, когато говорим. Обърнете внимание, че въпреки че разполагаме с толкова много добри думи, от които можем да си избираме, понякога избираме думи, които не са добри – думи, които са вулгарни или неприлични. Използването на такива думи се нарича скверен език.

Прочетете и обсъдете Матей 15:18, където Исус обяснява защо не трябва да използваме вулгарен език.

Покажете картина на кошче за боклук и кажете на близките си, че искате от тях да изхвърлят всички лоши думи, които могат да са склонни да използват. Можете да подготвите плик с различни написани на листчета добри и лоши думи (и такива, с които някои от близките ви могат да имат проблем). Поканете членовете на семейството си да се редуват да изтеглят думи от плика и да преценяват дали думите са добри или са за „кошчето“.

Обсъдете какви стандарти искате да установите в семейството си по отношение на думите, които ще използвате или няма да използвате. За да напомняте на семейството си за тези стандарти, можете да разпечатате включения в урока плакат и да го закачите някъде или да направите плакат, като използвате картината на кошчето и един от използваните в урока стихове.

Ако смятате, че децата ви имат нужда да чуят пример от живота как да избягват скверния език, можете да прочетете и обсъдите следната история: „Those words“ (Liahona, декември 2011 г.).

Допълнително предложение:

Разпечатайте дадената по-долу картина. Изрежете устните по плътните черни линии. Прегънете устните през средата по прекъснатата линия №1 и след това горната част на устните по прекъснатата линия №2 (според илюстрацията).

Изрежете изразите в правоъгълниците. Използвайте правоъгълниците с думи, за да обсъдите нещата, които трябва да избягваме (да затваряме устата си). Залепете с тиксо или лепило всеки правоъгълник към сгънатите устни.

Zip Your Lips 

Against Taking the Name of the Lord in Vain Затворете устата си 

За да не използвате напразно името на Господ

Line 1 Ред 1

Line 2 Ред 2

IMPROPER JOKES AND STORIES НЕПОДХОДЯЩИ ШЕГИ И ИСТОРИИ

BAD LANGUAGE ГРУБ ЕЗИК

CRUEL NICKNAMES ГРУБИ ПРЯКОРИ

LIES ЛЪЖИ 

GOSSIP КЛЮКИ

UNKIND WORDS НЕЛЮБЕЗНИ ДУМИ

MEAN TEASING ЗЛОБНИ ШЕГИ

BAD MUSIC НЕПОДХОДЯЩА МУЗИКА

Почерпка: Сладък кекс 

2 ч.ч. брашно 

2 ч.ч. захар

1 ч.ч. маргарин

¼ ч.ч. какао

1 ч.ч. вода

½ ч.ч. мътеница (или към ½ ч.ч. прясно мляко добавете ½ с.л. оцет)

1 ч.л. сода

2 яйца 

1 ч.л. ванилия

Смесете съставките. Печете в продължение на 20 минути в предварително загрята на 175°C фурна.

Сервирайте със сметана, смесена със захар и ванилия.