Да се радваме на красотата на природата

Идеи за урока

Тема: Да се радваме на красотата на природата

Химн: „Бог Отец ни подари“ (Химни, № 60)

Дейност

Дайте лист хартия и молив на всеки член от семейството. Поканете всеки човек да изброи нещата, които мисли, че показват, че Бог ни обича. Ако членовете на семейството ви имат затруднения, можете да им дадете някои примери като: вода, храна, цветя, залези, езера, птици, животни, тяло, Писанията, Църквата, родителите, Спасителят. Можете също да използвате картини от списания и вестници, за да им помогнете. 

Помолете всички да споделят какво са включили в списъците си. Приемете всички отговори, така че всеки да бъде насърчен да сподели как се чувства.

Помолете един от близките си да прочете Моисей 6:63. Попитайте:

⦁ Какво свидетелства за Бог? (Всичко.)

⦁ Нещата, които свидетелстват за Бог, духовни ли са или физически? (И двете.)

Помолете близките си през всеки ден от седмицата да се оглеждат за различни неща, които показват любовта на Небесния Отец. Също така ги помолете по време на семейните молитви през седмицата да благодарят на Небесния Отец за всичко, което Той е създал за нас. По време на вечеря канете близките си да споделят какво са забелязали през деня.

Може да бъде забавно за тях да подреждат в дневник или да направят колаж от картини от списания, вестници, собствени рисунки или други източници. Помолете близките си да избират неща, които според тях показват, че Бог ги обича и е сътворил този свят и всичко в него за нас, Своите чеда.

Ако е възможно и времето е подходящо, можете да се разходите в природата със семейството си. Разходете се бавно из квартала, в който живеете и посочете колко красиви неща виждате около себе си всеки ден. Те могат да включват специални места близо до дома ви като гори, паркове, хълм и т.н. Използвайте тези места, за да породите у близките си чувство на любов към природата. Обръщайте внимание на новопораснали растения. Вслушвайте се в птици и насекоми.

По време на разходката си можете да събирате предмети и след това да ги използвате за колажа. Всеки път, когато отивате на разходка в природата, близките ви могат да залепват красива снимка, лист или цвете върху плакат или лист хартия.

Почерпка: Сладки пуканки

1/4 ч.ч. растително олио

1/4 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. зърна царевица за пуканки

Затоплете олиото в голяма тенджера на средно силен огън. В началото сложете 3 зърна царевица в тенджерата и сложете капака. Когато 3-те зърна се разпукат (ще разпознаете звука), махнете тенджерата от огъня, объркайте със захарта и останалата част от царевицата. Разбъркайте добре и изчакайте 30 секунди, за да се уверите, че всички зърна са с еднаква температура и няма да изгорят. След това сложете капака на тенджерата и върнете на котлона. Разклащайте постоянно (не махайте капака). Когато пукането се забави (веднъж на 2 до 3 секунди), махнете тенджерата от котлона и продължете да разклащате в продължение на няколко минути, докато пукането спре. Изсипете пуканките в голяма купа и ги оставете да изстинат, като разбърквате периодично, за да разчупите големите бучки.