Важността на прошката

Идеи за урок за по-малки деца 

Тема: Важността на прошката

Песен: „Татко, бъди с мен!“ (Сборник детски песни, с. 52)

Дейност 

Сложете в чанта 5 много тежки предмета (книги, камъни и т.н.), обозначени, както е описано по-долу: Когато слагате всеки предмет в чантата, прочитайте надписа на него и обяснявайте значението на думите на децата. Можете да използвате примерите в скобите, вие да обясните значението или да обсъдите с децата как те разбират всяка дума:

⦁ Отмъщение (Когато казваме или си мислим „Ще ти го върна за това, което ми причини!“)

⦁ Огорчение (Когато продължаваме да мислим за неприятните чувства, които имаме поради това, че някой ни е засегнал)

⦁ Омраза (Много силно чувство на неприязън към даден човек, когато не желаем да го виждаме и дори можем да имаме желание да го нараним)

⦁ Обида (Когато казваме „Вече не си ми приятел“ в желанието си да покажем колко сме недоволни от някого)

⦁ Гняв (Много силна лоша емоция, която е трудна за контролиране. Той често се поражда от мисълта, че някой се отнася несправедливо с нас. Можете да покажете ядосана физиономия.)

Когато всички тежки предмети са в чантата и тя стане тежка, помолете членовете на семейството си да се редуват да я носят. Обяснете, че да таим такива чувства в сърцата си е дори още по-голям товар отколкото да носим тежка чанта. 

 Попитайте:

⦁ Кой страда най-много, когато не прощаваме на другите? (Ние.)

Обяснете, че да прощаваме означава да забравяме всички тези чувства и да се освобождаваме от тежестта им. Започнете да вадите предметите от чантата един по един. Обърнете внимание колко по-лек става товарът, когато прощаваме.

Попитайте:

⦁ Как нещата са по-различни, когато прощаваме? (Можем да бъдем щастливи, а не нещастни; можем да получаваме прошка за греховете си.)

⦁ Защо смятате, че Господ ни заповядва да прощаваме на всички? (Той желае да чувстваме мира, който идва, когато прощаваме.)

Заедно обсъдете какво може да ни помага да се освобождаваме от всяко бреме. Например:

Отмъщение – да мислим за Исус и какво би направил Той на наше място, да си спомняме за Неговия съвет да обръщаме и другата буза на тези, които ни ударят по едната (вж. Матей 5:39). 

Огорчение – да мислим за нещо, което ни кара да се чувстваме добре, хубави спомени, да се усмихваме пред огледалото.

Омраза – да се опитваме да виждаме другите през очите на Небесния Отец, да се опитваме да си представим какво чувства и мисли другият човек.

Обида – добри спомени за взаимоотношенията с този човек, мисъл за всички добри неща, които той е направил за нас, опит да видим всички добри качества у него.

Гняв – да си починем малко, да пеем добри песни, да слушаме музика, да рисуваме картини, спорт, разходка, четене, игра с домашен любимец и т.н.

Отправете покана към близките си да се опитват да си прощават един на друг през следващата седмица. Обърнете внимание на разликата, до която духът на прошката ще доведе във вашия дом.

Почерпка: Маймунски бисквити

3 зрели банана

2 ч.ч. овесени ядки

¼ ч.ч. фъстъчено масло

¼ ч.ч. какао на прах

⅓ ч.ч. неподсладено пюре от ябълки

1 ч.л. ванилия

Предварително загрейте фурната на 175°C. Намачкайте бананите, добавете останалите съставки и объркайте. Оставете да постои за 20 минути. След това с чаена лъжица сложете на топки върху ненамазнена хартия за печене. Печете в продължение на 10–12 минути. Получават се 30 бисквити.