Важността на прошката

Идеи за урока

Тема: Важността на прошката

Химн: „Господи, ще те обичам“ (Химни,  № 138)

Дейност 

Видео: Forgiveness: My Burden Was Made Light

Няколко дни преди тази семейна домашна вечер оставете малко доматен сок в отворена консерва при стайна температура.  Пригответе друга консерва с доматен сок и не я отваряйте.

Започнете урока, като покажете на семейството си как киселината на сока е разяла консервата. Обяснете, че когато не прощаваме, чувствата, които таим в сърцата си, са като киселина, която ни разяжда. Обсъдете чувствата, които имаме, когато не прощаваме. Попитайте:

⦁ Кой страда най-много в този случай? 

Сега отворете другата консерва с доматен сок и помолете някого да опита сока. Обяснете, че точно както запечатаната консерва е запазила сока и вътрешността на консервата, а също и сокът е останал добър на вкус, по същия начин, когато прощаваме на другите, това ни предпазва, защото Духът е с нас и се чувстваме по-достойни и благодарни.

Президент Спенсър У. Кимбъл казва: „Горчивината трови най-много този, който я таи в сърцето си. … Като цяло, този, когото мразим, дори не знае колко горчива е неприязънта към него. … Този, който мрази, се отчуждава от добрите хора, сърцето му се сбръчква, душата му спира развитието си и той става едно нещастно нищожество“ (The Miracle of Forgiveness, 1969 г., с. 271–272).

Попитайте:

⦁ Как нещата са по-различни, ако прощаваме? (Можем да сме щастливи вместо нещастни. Можем да получаваме прошка за греховете си.)

Прочетете и обсъдете следните стихове от Писанията:

3 Нефи 13:14–15 

⦁ Матей 7:1–2 

Учение и завети 64:10

Попитайте: 

⦁ Защо мислите, че Господ ни е заповядал да прощаваме на всички, без значение какво ни причиняват? (Той желае да чувстваме мира, който идва от това да прощаваме и да избягваме мъката, която идва от чувствата на омраза и желание за отмъщение.)

Прочетете следния цитат от общата конференция през април 2016 г. от реч на Кевин Р. Дънкан от Седемдесетте:

„Убеден съм, че повечето от нас желаят да простят, но ни е много трудно. Когато преживеем несправедливост, можем бързо да кажем: „Този човек сгреши. Той заслужава наказание. Къде е справедливостта?“

Споделете с близките си, че старейшина Дънкан предлага начин да прощаваме на другите. Ключът е „да се опитваме да ги виждаме така, както Бог ги вижда“. Той казва: „На моменти, Бог може да открехне завесите и да ни благослови с дара да видим в сърцето, душата и духа на друг човек, който ни е обидил. Това проникновение може дори да доведе до безкрайна любов към този човек… Твърде често ние гледаме виновния както гледаме айсберг – виждаме само върха, но не и под повърхността. Не знаем всичко, което се случва в живота на този човек. Не знаем неговото минало, не познаваме неговите трудности; не знаем болката, която носи. Братя и сестри, моля, не ме разбирайте погрешно. Да простиш не означава да одобриш. Не оправдаваме лошото поведение и не позволяваме на някого да се отнася лошо с нас заради неговите страдания, болка или слабости. Но можем да получим по-добро разбиране и мир, когато гледаме с широка перспектива“ („Изцеляващият балсам на опрощението“, Лиахона, май 2016 г., Кевин Р. Дънкан).

Предложете на членовете на семейството си да гледат видеото Forgiveness: My Burden Was Made Light и да видят как мъжа в тази история успява да прости на друг човек и какво му помага да „придобие по-дълбоко разбиране и мир“. 

След като са изгледали видеото, поканете близките си да споделят своите мисли и чувства. 

Ако разполагате с време, можете също да прочетете или гледате цялата реч на старейшина Дънкан: Изцеляващият балсам на опрощението.

Отправете покана към близките си да се опитват да си прощават един на друг през следващата седмица. Обърнете внимание на разликата, до която духът на прошката ще доведе във вашия дом.

Почерпка: Маймунски бисквити

3 зрели банана

2 ч.ч. овесени ядки

¼ ч.ч. фъстъчено масло

¼ ч.ч. какао на прах

⅓ ч.ч. неподсладено пюре от ябълки

1 ч.л. ванилия

Предварително загрейте фурната на 175°C. Намачкайте бананите, добавете останалите съставки и объркайте. Оставете да постои за 20 минути. След това с чаена лъжица сложете на топки върху ненамазнена хартия за печене. Печете в продължение на 10–12 минути. Получават се 30 бисквити.