Животът според Евангелието носи щастие

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Животът според Евангелието носи щастие

Песен: „Аз искам да живея съгласно Евангелието“ (Сборник детски песни, с. 72)

Дейност

Видео: Living the Gospel Joyful

Попитайте членовете на семейството си:

⦁ Можете ли да си спомните приказки, които завършват по следния начин: „и те заживели щастливо“. (Подгответе 3–4 свои примера в случай, че близките ви не могат да си спомнят такива.)

⦁ Някога мечтали ли сте да сте част от такава история със щастлив край?

Предложете на членовете на семейството си да прочетат следните думи на президент Ухтдорф от една от неговите речи от общата конференция:

„И те заживели щастливо“ не се среща единствено в приказките. То може да бъде ваше! Достижимо е за вас! Трябва обаче да следвате картата на вашия Небесен Отец…

Моля ви, прегърнете Евангелието на Исус Христос! Научете се да обичате вашия Небесен Отец с цялото си сърце, мощ и разум. Изпълнете душите си с добродетел, обичайте добротата. Винаги се стремете да подхранвате най-доброто в себе си и другите“ (Дитер Ф. Ухтдорф, „Вашето „И те заживели щастливо“, Лиахона, май 2010 г.).

Попитайте:

⦁ Какво трябва да правим, за да „заживеем щастливо“? (Да приемем Евангелието и да живеем според него.)

⦁ Какво представлява Евангелието? (Ученията на Исус Христос, които ни помагат да бъдем спасени.)

Помолете близките си да изброят някои от ученията на Исус Христос, които могат да си спомнят. Напишете ги. Възможните отговори включват: да бъдем любезни към другите, да се подчиняваме на родителите си, да плащаме десятък, да служим на другите и т.н.

Можете заедно да прочетете текста на програмата „Моите Евангелски стандарти“. Можете да намерите текста на задната корица на книжките „Вяра в Бог за момчета“ или „Вяра в Бог за момичета“.

Обяснете, че когато следваме ученията на Исус, ние живеем според Евангелието. След това прочетете дадения по-долу откъс от същата реч на президент Ухтдорф. Помолете близките си да слушат внимателно и да обърнат внимание на още някои начини, по които можем да живеем според Евангелието:

„Разбирам, че понякога някои от вас може да се питате защо ходите на Църква, или защо е толкова важно редовно да четете Писанията или всеки ден да се молите на Небесния Отец. Ето моят отговор: Вие правите тези неща, защото те са част от Божията пътека за вас. И тази пътека ще ви отведе до вашето „и те заживели щастливо“ (Дитер Ф. Ухтдорф, „Вашето „И те заживели щастливо“, Лиахона, май 2010 г.).

Помолете членовете на семейството си да споделят какво са открили и добавете отговорите им към списъка.

Кажете им, че може да не е лесно да живеят според Евангелието. Но ние можем да правим това с радост, ако си спомняме, че Небесният Отец ни обича много и ни е обещал чудесна награда. Ние просто трябва да живеем според Евангелието или да следваме Божиите насоки, за да получим тази награда. Той също така е доволен да вижда, че изпълняваме с радост това, което Той ни казва.

Предложете на близките си да изиграят една игра. Обяснете, че ще им давате различни задачи и те ще трябва да ги изпълняват с голяма радост. Например, можете да помолите някого да донесе нещо от кухнята, да прочете откъс от книга, да пие вода, да прегърне някого (можете да измислите и свои задачи). Задачите могат да бъдат забавни. Можете да си разменяте ролите – помолете някой друг да възлага задачи на другите и когато вие получите задача, изпълнете я с искрена радост. След играта похвалете всички, за това, че са показали радост и им кажете колко доволни сте от тях.

Свидетелствайте за любовта на Небесния Отец към вас и споделете свое преживяване, при което сте получили радост от това да живеете според Евангелието.

Почерпка: Златисто брауни

2 ч.ч. брашно

1 ч.л. бакпулвер 

¾ ч.л. сол 

¼ ч.л. сода

10 с.л. несолено масло

2 ч.ч. златиста кафява захар

2 големи яйца

2 ч.л. ванилия

¾ ч.ч. шоколадови парченца

¾ ч.ч. нарязани американски орехи

Смесете брашното, бакпулвера, солта и содата. Оставете настрани. Разтопете маслото. В купа сложете разтопеното масло и захарта и разбийте добре. Добавете яйцата и ванилията, като разбивате добре. Бавно добавете брашното, като бъркате сместа. Тестото ще бъде леко лепкаво. Разпределете равномерно в тава. Поръсете с парченца шоколад и американски орехи отгоре. Печете в намазнена тава с размер 22 x 33 см на 175°C в продължение на 20–30 минути.