Да си водим дневник

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Да си водим дневник

Химн: „От словата щом се уча“ (Химни, № 165)

Дейност 

Кажете на семейството си, че днес ще говорите за нещо, което е много важно и ценно, точно като Писанията. Писанията са летописи, водени от пророци. Ние също можем да водим летописи в дневници.  Те могат да бъдат от голяма полза за нас и семейството ни, а понякога и за непознати хора.

Ако имате свой дневник, покажете го на децата си. Преди урока преценете какви спомени от живота ви могат да бъдат интересни за децата ви. Могат да бъдат за деня, в който родителите им са се срещнали за пръв път или деня на тяхното раждане, или могат да искат да чуят за своите постижения (първи думи, първи стъпки) или забавни истории с тях. Можете да им покажете снимки или видео клипове, свързани с тези спомени. Ако все още не разполагате с неща, записани в дневник, споделете свои спомени и ги запишете в дневник, така че членовете на семейството ви да видят това. Обяснете, че не искате да забравите спомените, които са важни за вас и дневникът ще ви помогне да ги запазите.

Попитайте децата:

⦁ Имате ли спомени от живота си, които искате да запомните?

⦁ Необходима ли ви е помощ, за да записвате своите спомени?

Кажете на децата, че могат да помолят майка си, баща си или друг член на семейството да записва неща, което те биха искали да кажат за живота си, за своето семейство, приятели, любими играчки, домашни любимци, урок от Неделното училище или неща, които са направили. Те могат също да споделят чувствата си, какво мислят и какво ги кара да се чувстват щастливи или тъжни. 

Децата могат също така да добавят снимки към историите в дневниците си, да рисуват неща, да изрязват различни картини от списания или да използват стикери. Родителите могат да им помагат да слагат снимки с подходящ размер. Също би било добре да пазят билети от някои пътувания или посетени места – кина, музеи и т.н.

 Поканете членовете на семейството си да започнат да си водят дневник още на същия ден. Покажете им няколко различни видове тетрадки, за да могат да си изберат. Покажете им и разпечатани семейни снимки, дайте им стикери, лепило и ножици. Можете да използвате специални декоративни материали. Оставете всеки член на семейството да украси своя дневник според предпочитанията си и помогнете на децата да напишат имената си. Заедно с децата преценете какви моменти или мисли желаят да опишат и ги напишете заедно в новите им дневници.

Тези членове на семейството, които вече си водят дневник, могат да използват времето да украсят своите тетрадки или да напишат нещо ново. 

Насърчете близките си да държат дневниците си на видно място и редовно да пишат в тях. 

Обяснете на семейството си, че водим дневници не само за забавление (въпреки че понякога може да е наистина забавно), но и защото това е наша отговорност. Например президент Спенсър У. Кимбъл, предишен президент на Църквата, дава следния съвет: 

„Мои млади приятели, вземете тетрадка – дневник, който ще устои на времето, и може би ангелите ще могат да цитират от него във вечността“ („The Angels May Quote from It“, президент Спенсър У. Кимбъл, Ensign, октомври 1975 г.).

Допълнително предложение

Проведете интервю с децата си все едно сте репортер. Направете видео клип с интервюто. 

Ето някои въпроси, които можете да зададете по време на „интервюто“:

⦁ Как се казвате?

⦁ На колко години сте?

⦁ Къде живеете сега? 

⦁ Имате ли братя и сестри?

⦁ На какви игри играете? 

⦁ Какви книги четете?

⦁ Какви телевизионни предавания гледате и за какво са те? 

⦁ Какви са талантите ви? Можете ли да ни ги покажете, моля?

⦁ Кои са любимите ви истории от Писанията?

⦁ Каква е най-голямата ви мечта?

⦁ Какво правите всеки ден, за да живеете по-подобно на начина, по който Исус би искал да живеете? 

 Можете да провеждате редовни интервюта с децата си, например веднъж годишно, на рождения им ден или всеки месец. 

Почерпка: Бисквити с моркови

1 ч.ч. краве масло

¾ ч.ч. захар

1 яйце

1 ч.ч. моркови, сварени и намачкани

2½ ч.ч. брашно

2 ч.л. бакпулвер

½ ч.л. сол

1 ч.л. портокалов сок

2 ч.л. портокалова кора

Смесете съставките и слагайте с лъжица в плитка тава. Печете на 190°C в продължение на 10 минути.

Глазура:

кора от един портокал

сок от половин портокал

около 1 ч.ч. пудра захар до достигане на гъстота за мазане