Клюки

деи за урок за по-малки деца

Тема: Клюки 

Песен: Исус казва ни да обичаме всеки (Сборник детски песни, с. 39)

Дейност 

Ако условията го позволяват, за тази дейност организирайте семеен пикник край езеро или река. Ако нямате такава възможност, ще е необходимо да напълните вана или купа с вода и да съберете малки камъни.

Покажете на децата какво се случва, когато камък бъде хвърлен в езерото. Кажете им за ефекта на вълничките.  В началото има леко разплискване и след това вълничките се разпространяват бързо по цялата водна повърхност. Няма начин да се спре ефекта на вълничките или да се върне назад, след като е започнал. 

Кажете на семейството си, че същото може да се случи и в живота ни. Понякога хората казват клюки за други хора. Помогнете на децата да повторят и разберат думата „клюки“. 

Обяснете на семейството си, че когато клюкарстваме, ние обсъждаме слабостите и трудностите на някого зад гърба му. Няма проблем да говорим за другите хора, но трябва да се уверяваме, че не казваме нищо лошо и че нашите думи няма да им навредят.

Сравнете клюките с ефекта на вълничките.  Обяснете, че когато кажем нещо лошо за някого, не можем да вземем думите си обратно. Ние казваме нещо на някого, той го казва на други хора и така „вълничките“ от нашите думи се разпространяват бързо и ако тези думи не са добри, те могат да навредят на човека, за когото говорим.

Отбележете, че същият ефект се наблюдава и когато казваме добри неща за другите. Винаги трябва да помним да разпространяваме доброто и да слагаме край на това, което не заслужава да бъде повтаряно. Когато се учим да се въздържаме от клюки, другите ще ни уважават и ще ни се доверяват повече. Можем да повдигаме и изграждаме хората около нас чрез нещата, които казваме.

Предложете на членовете на семейството си да се редуват да хвърлят камъчета във водата. Всеки път, когато хвърлят камък, ще трябва да казват нещо добро за свой познат.

Можете също така да прочетете или преразкажете на децата си следната история за момиче на име Ейми:

„У дома организирахме парти за седмия ми рожден ден. Докато ядяхме торта и сладолед, някои от приятелите ми от училище започнаха да се подиграват на едно момче от нашия клас. Това ме натъжи. Казах им, че не трябва да казват такива неща, защото нараняват чувствата на хората. Те казаха, че няма значение, защото момчето не беше там да ги чуе. Аз казах: „Ами, аз съм тук и това ме наранява“.

⦁ След това приятелите ми започнаха да говорят за нещо друго. Вътрешно се почувствах добре, че бях постъпила правилно. Знам, че Исус обича и Го е грижа за всеки човек на земята. Опитвам се да бъда като Него, като се отнасям към другите любезно и с уважение“ (⦁ август 2002⦁ г.⦁ , „⦁ Trying⦁ ⦁ to⦁ ⦁ Be⦁ ⦁ Like⦁ ⦁ Jesus⦁ ⦁ Christ⦁ “,⦁ ⦁ Ейми⦁ ⦁ Милет⦁ , „⦁ Friend⦁ “).

Обсъдете историята със семейството си.

Поканете всички свои близки да търсят само доброто в другите.

Почерпка: Ябълков сладкиш

1 ч.ч. краве масло

2 ч.ч. захар

4 яйца

2 ч.ч. брашно

1½ ч.л. сода

1 ч.л. сол

2 ч.л. (или повече) канела

4 ч.ч. ябълки (обелени и нарязани)

1 ч.ч. орехи (по желание)

1 ч.ч. стафиди (по желание)

Намазнете и натупайте с брашно тава с размер 22х33 см. Предварително затоплете фурната на 175°C. Разбийте маслото и захарта. Добавете яйцата едно по едно и разбийте до пухкаво. В отделна купа смесете всички сухи съставки. Добавете към маслената смес. С ръце нагънете тестото около ябълките, стафидите и ядките. Сложете в намазнена тава. Печете в продължение на час до час и половина, като след 50 минути проверите с клечка за зъби.