Да се подготвяме за храма

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Да се подготвяме за храма

Песен: „Да видя храма искам“ (Сборник детски песни, с. 99)

Дейност

Преди урока разпечатайте приложената страница и изрежете всички картинки (на 1 страница има 3 комплекта картинки). Режете по всички плътни линии, за да получите блокчета (за изграждане на храма).

Също така разпечатайте и следната страница за оцветяване:

Ако ще използвате дадения в този урок лабиринт, го разпечатайте предварително.

В началото на урока покажете на семейството си страницата за оцветяване. Можете да предложите на децата да оцветяват, докато обсъждате.

Задавайте подобни на следните въпроси по отношение на картината за оцветяване:

⦁ Какво виждате на тази картина?

⦁ Каква е тази сграда?

⦁ Защо тази сграда е толкова специална?

⦁ Какво правят децата?

⦁ Те ще влязат ли в храма?

⦁ Те ще могат ли да влязат в храма?

Обяснете, че това е много специална сграда; това е Домът Господен. Ние посещаваме Неговия дом, за да бъдем по-близо до Него и за да получаваме най-прекрасните благословии. Но за да получим тези велики благословии, там ние даваме и най-сериозните обещания – сключваме нови завети с Бог. Той ни обича много. С нетърпение очаква момента, когато ще влезем в Неговия дом, за да получим благословиите, които може да ни даде. Но Той знае, че трябва да сме достатъчно големи, за да разбираме нещата, на които ще бъдем учени в храма. Трябва да бъдем готови да дадем най-сериозните обещания. 

Затова не ни е позволено да влизаме в храма, докато не навършим 12 години. Дори тогава ще можем да получим само част от ученията и благословиите на храма. По-късно, когато сме готови да създадем свое собствено семейство или когато се подготвяме да отслужим мисия, ще можем да влезем в храма и да участваме във всички храмови обреди.

Попитайте:

⦁ Достатъчно ли е само да чакаме, докато станем достатъчно големи, за да влезем в храма?

⦁ Какви неща могат да ни се случат, които да ни попречат да влезем в храма, дори и да сме достатъчно големи?

Можете да използвате следния лабиринт, за да включите децата в обсъждането: 

Помогнете на децата да намерят пътя до храма. Обсъдете какви решения трябва да вземат по пътя си, кои решения ги водят към храма и кои ги отдалечават от него.

Дайте на всеки член от семейството по един комплект от картинките, които сте подготвили преди урока. Кажете им да ги залепят на лист хартия така, че да се получи храм. Покажете им следния примерен модел:

Ако е необходимо, помогнете на децата.

Обяснете, че всеки елемент от храма представлява нашата подготовка да влезем. Попитайте: 

⦁ Как можем да се подготвяме да влезем в храма? (Да сме послушни, да се молим всеки ден, да изучаваме Писанията, да спазваме дадените на Бог обещания, да посещаваме Църквата и т.н.) 

Направете колаж на голям лист хартия: В средата залепете снимка на храм. Близо до храма поставете фигури на отделните членове на семейството, изрязани от различни снимки. Нарисувайте дървета, алеи, цветя. 

Планирайте семейно пътуване до храма през годината и обсъдете какво трябва да направи всеки член на семейството, за да се подготви за него. Сложете колажа така, че да ви напомня за целта.

Свидетелствайте за благословиите на храма в живота ви.

Почерпка: Бисквити с шоколад 

2¾ ч.ч. брашно

1¼ ч.л. сода

1 ч.л. нишесте

1 ч.л. сол

1 ч.ч. (200 г) несолено масло

1 ч.ч. кристална захар

1 ч.ч. кафява захар

2 ч.л. ванилия 

2 яйца

2 ч.ч. парченца шоколад (или 3 начупени шоколада)

Предварително загрейте фурната на 175°C. Смесете брашното, содата, нишестето и солта. В отделна купа за 1 минута разбийте разтопеното масло, двата вида захар и ванилията. Към сместа добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко. Намалете скоростта на разбиване и постепенно добавете сухите съставки. Добавете шоколадовите парченца. 

  Оформете топки тесто и ги поставете на 5 см една от друга в тава, постлана с хартия или подложка за печене. Ако искате, можете да поръсите с морска сол. Печете в продължение на 11–13 минути, като завъртате тавата по средата на печенето. Извадете от фурната и оставете да изстиват в тавата в продължение на 3–4 минути.