Да се подготвяме за храма

Идеи за урока 

Тема: Да се подготвяме за храма

„Елате, да възлезем на хълма Господен, в дома на Якововия Бог; Той ще ни научи на пътищата Си и ние ще ходим в пътеките Му“. (Исайя 2:3)

Химн: „Високо на върха“ (Химни, № 4)

Дейност

Видео: Why Mormons Build Temples

Поканете близките си да прочетат думите на химна „Високо на върха“ (Химни, № 4). След това прочетете Исайя 2:2–3. Попитайте:

⦁ За какво се отнасят химнът и стиховете от Писанията? (За храмовете)

⦁ Всички храмове ли са построени на планини?

Покажете на семейството си снимки на различни храмове и ги оставете да видят, че не всички храмове са построени на планини.

Попитайте: 

⦁ Защо мислите, че храмовете са сравнени с върхове на планини?

Обяснете, че основното послание на Исайя 2:2–4 е, че когато дойде денят, в който народът на Господ ще постави Него и Неговия дом над всичко и когато ще търсят Неговия съвет, като посещават домът Му, тогава Сион ще бъде установен сред тях и те ще се радват на мир и обещание за вечен живот. Съвременните пророци ни учат на същото учение. Президент Хауърд У. Хънтър казва: „Нека превърнем храма с поклонението, храмовите завети и брака в храма в своя върховна земна цел и най-висше изживяване в земния живот“ (из Conference Report, окт. 1994 г., с. 118 или Ensign, ноем. 1994 г., с. 88).

Заедно прочетете Исайя 2:6–9 и направете списък с нещата, които Господ казва, че тогава са пречели на хората да получават благословиите на храма. Дайте съвременен пример за всяко от тях.

Попитайте:

⦁ Защо е важно да бъдем подготвени да посещаваме храма?

Прочетете следния пример, даден от старейшина Ръсел М. Нелсън от Кворума на дванадесетте апостоли: „Помня как, когато бях малко момче, казах на родителите си, че искам да ходя в университет. Те казаха, че ще мога да направя това, но само ако работя упорито в предходното образование и отговоря на всичките изисквания за допускане в университета. По подобен начин ние трябва да отговорим на условията за допускане в храма. Ние се готвим физически, умствено и духовно“ (Ръсел М. Нелсън, „Подгответе се за

благословиите на храма“, Лиахона, окт. 2010 г).

Попитайте:

⦁ Как можем да се подготвяме духовно, за да влезем в храма?

Можете да предложите на членовете на семейството си да прочетат Псалми 24:3–4 и да обсъдите какво мислят, че означава да имаме чисти ръце и непорочно сърце. Можете също така да прочетете У. и З. 97:15–17 и да обсъдите защо е необходимо да бъдем духовно чисти, за да влезем в храма.

След това попитайте:

⦁ Как можем да подготвяме умовете си за храма?

Можете да прочетете и обсъдите следния съвет от старейшина Нелсън: „Необходимо (е) да размишляваме над символите, представяни в храма, и да осъзнаем възвишените реалности, които се представят от всеки символ. Храмовите обреди са така наситени със символично значение, че да породят творческо размишление и поука, траещи цял живот. (Ричард Г. Скот, из Conference Report, апр. 1999 г., с. 33 или Ensign, май 1999 г., с. 27.) Храмовите учения са красиво прости и просто красиви. Те биват разбирани от хора, които са имали малко възможности да се образоват, но при все това могат да развълнуват ума на високо образованите“ (Ръсел М. Нелсън, „Подгответе се за

благословиите на храма“, Лиахона, окт. 2010 г.).

⦁ Обсъдете как семейството ви може да се подготвя за храма физически (трябва да сме спретнати, чисти и облечени подходящо, да спестим достатъчно пари, за да отидем до храма, ако той е далеч от нас и т.н.).

Свидетелствайте за благословиите на храма в живота ви.

Поканете близките си да споделят своите свидетелства.

Можете заедно да разгледате следните речи: 

Куентин Л. Кук, „⦁ Тип-топ и според модата на ⦁ Бристъл⦁ :⦁ да бъдем достойни за храма – в добри и лоши времена (Лиахона, ноем. 2015 г.)

Ръсел М. Нелсън, „⦁ Подгответе се за благословиите на храма⦁ “ (Лиахона, окт. 2010 г.)

Томас С. Монсън, „Благословиите на храма“ (Лиахона, май 2015 г.)

Дитер Ф. Ухтдорф, „⦁ Temple⦁ ⦁ blessings⦁ “ (Liahona, авг. 2010 г.)

Почерпка: Бисквити с шоколад 

2¾ ч.ч. брашно

1¼ ч.л. сода

1 ч.л. нишесте

1 ч.л. сол

1 ч.ч. (200 г) несолено масло

1 ч.ч. кристална захар

1 ч.ч. кафява захар

2 ч.л. ванилия 

2 яйца

2 ч.ч. парченца шоколад (или 3 начупени шоколада)

Предварително загрейте фурната на 175°C. Смесете брашното, содата, нишестето и солта. В отделна купа за 1 минута разбийте разтопеното масло, двата вида захар и ванилията. Към сместа добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко. Намалете скоростта на разбиване и постепенно добавете сухите съставки. Добавете шоколадовите парченца. 

Оформете топки тесто и ги поставете на 5 см една от друга в тава, постлана с хартия или подложка за печене. По желание можете да поръсите с морска сол. Печете в продължение на 11–13 минути, като завъртате тавата по средата на печенето. Извадете от фурната и оставете да изстиват в тавата в продължение на 3–4 минути.