Как можем винаги да си спомняме за Спасителя?

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Как можем винаги да си спомняме за Спасителя?

Песен: „О, разкажи ми за Исус“ (Сборник детски песни, с. 36)

Дейност

Покажете снимки на членовете на семейството или близки семейни приятели, които са починали или живеят далече. Попитайте: 

⦁ Обичате ли тези хора?

⦁ Радвате ли сте, когато ги виждате?

⦁ Какво ви помага да си спомняте за тях? (Когато правим нещо за тях, четем техните писма или дневници, говорим за тях, обаждаме им се, пишем им писма, изпращаме им картички и т.н.)

⦁ Можете ли да си спомните момент, когато сте се чувствали тъжни, самотни, уплашени или отегчени, или сте имали други лоши чувства, спомнили сте си даден човек и това ви е помогнало да се почувствате по-добре?

Кажете на децата, че сега ще им прочетете история за едно момиче, което си е спомнило за някого и това ѝ е помогнало да се почувства по-добре.

Знам, че Исус ме обича 

От Джейн Макбрайд Чоут 

(По истинска история) 

Илюстрации от Джес Голдън

 Лейни се опитваше усилено да се държи благоговейно в Църквата. Но беше изморена, а краката й шаваха. 

След като приключи причастието, Лейни отвори книгата си за Исус. Тя намери картината на Исус с малките деца. Помогна ѝ да се почувства вътрешно спокойна и щастлива.

След като свърши събранието за причастие, Лейни попита майка си: „Защо ми е по-лесно да съм благоговейна, когато си гледам книжката за Исус?“

„Смятам, че това е защото тя ти напомня колко много те обича Исус“ – отвърна мама.

Лейни кимна с глава. „Мислиш ли, че Исус знае, че аз също Го обичам?“ – попита тя. 

Мама я прегърна. „Да, сигурна съм, че знае това“.

Попитайте децата:

⦁ За Кого си е спомнила Лейни?

⦁ Как се е почувствала от това? (Спокойна и щастлива.)

⦁ Защо е имала такива чувства? (Защото е знаела, че Исус я обича и е почувствала, че и тя Го обича.)

Обяснете, че Исус ни е дал заповед винаги да си спомняме за Него, тъй като иска да бъдем щастливи. При всяко вземане от причастието обещаваме, че ще си спомняме за Него.

Напомнете на децата, че в началото на урока сте ги попитали какво им помага да си спомнят за хората, които обичат. Попитайте:

⦁ Какво ще ви помага да си спомняте за Исус?

⦁ Можем ли да правим същите неща, които правим, за да си спомняме за своите близки и приятели, като да четем Негови писма и дневници, да говорим за Него, да Му се обаждаме, да Му пишем писма и да Му изпращаме картички?

Помогнете на децата да разберат, че можем да правим нещо за Исус, като служим на другите, можем да четем истории от Писанията, все едно четем Негови писма и дневници, можем да се вслушваме в ръководителите на Църквата и техните послания, все едно Исус ни е изпратил писмо, можем да Му се молим, все едно можем да Му се обадим по телефона, можем да пишем послания до Него в своите дневници и дори можем да пеем за Него (както направихме в началото на урока). Това ще ни прави щастливи и ще ни помага да бъдем по-добри хора. И Исус също ще бъде щастлив.

Споделете със семейството си как това да си спомняте за Исус ви помага да сте по-добър човек и да бъдете щастливи.

Почерпка: „Някакъв“ шейк

В блендер сложете замразен банан или друг предпочитан от вас плод. Добавете мляко. Разбийте на високи обороти до получаване на пяна.