Важността на причастието

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Важността на причастието

Химн: „На хълм самотен нейде там“ (Химни, № 119)

Дейност

Покажете картина на Тайната вечеря и обсъдете с близките си какво знаят за последните няколко часа от живота на Спасителя. Попитайте:

⦁ Кои са мъжете на тази картина?

⦁ Защо са събрани заедно?

Разкажете накратко историята за Тайната вечеря:

В деня на Пасха Исус изпратил двама от Своите апостоли в Йерусалим да подготвят вечерята. Те подготвили стая, където да могат да се съберат. Това бил последният път, когато Исус щял да бъде със Своите обични апостоли преди смъртта Си. 

Тъй като желаел те да си спомнят за Него и да спазват Неговите заповеди, Той въвел причастието. Той разчупил хляб, благословил го и го раздал на учениците си, като казал: „Вземете, яжте – това е Моето тяло“ (Матей 26:26).

След това взел чаша с вино, благословил го и дал на апостолите да пият. Той казал: „Пийте от нея всички! Защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за прощаване на греховете“ (Матей 26:27–28).

Обяснете, че Исус Христос е разкрил обреда на причастието няколко пъти. Помолете децата да изрежат дадените препратки и картини, да прочетат стиховете от Писанията и да сложат всяка препратка към съответната картина. Поканете ги да оцветят картините. Кажете им да сложат картините в реда, по който мислят, че са се случили събитията.

Лука 22:19–20 3 Нефи 18:6–11 У. и З. 59:9 У. и З. 20:75–79

Обяснете, че точно както Спасителят е искал Неговите апостоли, нефитите и пионерите в Църквата от времето на Възстановяването да вземат от причастието, за да си спомнят за Него, Той също така иска ние да си спомняме Неговата любов, учения и жертва за нас.

Прочетете молитвите за причастието (У. и З. 20:77, 79). Попитайте:

⦁ Какви обещания давате, когато вземате от причастието?

Напишете тези обещания на листчета хартия и ги слагайте под картината на Спасителя, докато обсъждате всяко обещание: „Да вземем върху си Неговото име“, „да спазваме Неговите заповеди“, „да си спомняме винаги за Него“. Също така попитайте:

⦁ Какви обещания ни дава Бог, ако сме достойни? (Че ще имаме Неговия Дух.) 

⦁ Как това да мислите за тези обещания ви помага причастието да е специален и свещен момент от живота ви?

Помолете близките си да споделят какво им помага да имат по-духовни събрания за причастието. Споделете свои собствени преживявания и чувства.

Игра за откриване на еднакви карти

Преди урока разпечатайте следващата страница с картини. Залепете ги на плътна хартия и ги изрежете. 

Разбъркайте картите и ги поставете с лицето надолу. Първият играч избира две карти, като търси две еднакви. Ако картите са еднакви, те остават за него и той избира други две карти в търсене на друга двойка. Ако не са еднакви, картите се връщат на местата им с лицето надолу. Следващият играч избира други две карти в търсене на еднакви. Продължете да играете, докато всички карти са групирани по двойки. 

Обсъдете как това да мислите за изображенията на картите може да ни помага да сме по-благодарни, да се замисляме повече и да показваме повече благоговение, докато вземаме от причастието.

Помнете

Почерпка: Бананов сладкиш

⦁ ¾ ч.ч. краве масло

⦁ 2⅛ ч.ч. бяла захар

⦁ 3 яйца

⦁ 2 ч.л. ванилия

⦁ 3 ч.ч. брашно

⦁ 1½ ч.л. сода

⦁ ¼ ч.л. сол

⦁ 1½ ч.ч. мътеница (или към 1½ ч.ч. прясно мляко добавете 1½ с.л. оцет)

⦁ 2 ч.л. лимонов сок

⦁ 1½ ч.ч. намачкани банани

Предварително загрейте фурната на 135°C. Намазнете тава с размер 22х33 см. Объркайте намачканите банани с лимоновия сок и оставете настрани.

В отделна купа разбийте маслото и захарта до получаване на лека и пухкава смес. Добавете яйцата, като не спирате да разбивате, а след това и ванилията. Добавете сухите съставки, след това мътеницата и бананите. Изсипете в намазнената тава.

Печете в предварително загрятата фурна фурна в продължение на 1 час или докато при забождане на клечка за зъби, тя излиза суха. Извадете от фурната и сложете направо във фризер за 45 минути. Така сладкишът ще остане сочен.