Той възкръсна!

Идеи за урок за по-малки деца 

Тема: Той възкръсна!

Химн: „Исус възкръсна!“ (Сборник детски песни, с. 44)

Дейност

Видео: He is Risen

Страница за оцветяване Мария при гробницата 

Преди урока пригответе една ръкавица. Също така направете пъзел, като нарисувате или изрежете от списание изображение на Исус и след това го нарежете на парченца, които могат да се съединят.

Започнете, като поканите децата да подредят пъзела. Докато те се опитват да наредят пъзела, ги попитайте какво знаят за възкресението. Говорете за това как когато Исус Христос умрял, Неговият дух напуснал тялото Му. Тялото Му било поставено в гробница (малка стая изкопана отстрани на хълм от камъни). На третия ден Той възкръснал, което означава, че Неговото тяло и дух отново се съединили. След това отишъл в небесата. Той се вдигнал от мъртвите.  

Обяснете: Всеки един от нас също има тяло и дух. Можем да виждаме тялото, да го усещаме и то може да се движи, да говори и да прави много чудесни неща. Не можем да видим духа, но той също е там. 

Кажете на децата да издухат въздух към ръцете си. Попитайте:

⦁ Можете ли да видите въздуха? 

Обяснете: Не можем да го видим, но знаем, че го има.

Вземете ръкавицата и обяснете, че тя представлява вашето тяло, а ръката е вашият дух. Сложете ръкавицата на ръката си. Обяснете, че вашето тяло се нуждае от дух в себе си, а без него не би било живо и не би могло да се движи. Когато дойде време да умрем, духът напуска тялото и се връща при Бог, който е създал духовете ни.

Махнете ръкавицата. Покажете, че тялото вече не е живо. Обяснете, че когато почине човек, когото познаваме и обичаме, той продължава да съществува, но само като дух. Не можем да виждаме духовете, но знаем, че съществуват. Тялото остава тук на земята, докато дойде време за възкресението. Попитайте:

⦁ Какво представлява възкресението? (При възкресението духът и тялото отново се съединяват.)

Отново сложете ръкавицата. Обяснете, че след като човек възкръсне, духът и тялото остават заедно завинаги и никога повече няма да бъдат разделени. Когато Исус Христос възкръснал, Той направил възможно за нас също да бъдем възкресени. Тъжно е, когато обичан човек почине, защото това означава, че няма да го виждаме в продължение на много време. Но ние знаем, че ще видим своите приятели и близки отново някой ден, защото Исус възкръсна и ние също ще възкръснем.

Почерпка: Блокчета с парченца шоколад

⅔ ч.ч. маргарин

1 ч.ч. златиста кафява захар

1 ч.ч. бяла захар

3 яйца

2 ч.ч. брашно 

¼ ч.л. сол 

1 ч.л. сода

1 ч.ч. шоколадови парченца (или начупен шоколад) 

1 ч.ч. орехи (по желание)

Смесете съставките и изсипете в намазнена тава с размер 22х33 см. Печете на 175°C до златисто-кафяво (около 20 минути). След като изстине, нарежете на парчета.