Да бъдем благодарни

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Да бъдем благодарни

Химн: „Бог Отец ни подари“ (Химни, № 60)

Дейност

Видео: The Ten Lepers

В началото на урока поставете всички в неудобно за тях положение за известно време (например, закачете нещо тежко на тях, помолете ги да седнат на нещо бодливо, да стоят на един крак, да държат ръцете си вдигнати и т.н.). В същия момент им дайте бонбон или дъвка (или друго дълготрайно сладко нещо) в устата. След като изчакате достатъчно време, за да се уморят от неудобното положение, ги помолете да споделят своите чувства и впечатления. Всеки, който изрази благодарност за сладките неща в устата си, трябва да получи още нещо сладко.

Обяснете: Някои от трудностите в живота могат да пречат на способността ни да се съсредоточаваме върху благословиите. 

Прочетете Учение и завети 78:19: „И този, който приема всичко с благодарност, ще бъде прославен; и нещата на тази земя ще му се прибавят тъкмо стократно, да, и повече“.

Помолете членовете на семейството ви да си представят следната ситуация: 

В продължение на месеци избирате съвършения подарък за рождения ден на човека, който обичате най-много. Продали сте всичко, което имате, за да купите този специален подарък. Тогава, когато идва момента да дадете подаръка, който сте опаковали в най-скъпата и красива опаковка, която сте намерили, получаващият просто поглежда пакета и без дори да го отвори, казва: „Не, благодаря“.

Попитайте: 

⦁ Как бихте се почувствали?

Обяснете: Да бъдем неблагодарни за жертвата на Спасителя или да отказваме да приемаме обичта Му към нас или прошката Му в живота си, е подобно на описаната ситуация. Трябва да благодарим на Небесния Отец за жертвата на Спасителя и да разпознаваме Неговата ръка във всички благословии, които получаваме в този живот и които ще получим в следващия.

Попитайте какво можем да правим, за да показваме по-добре благодарността си към Небесния Отец за всичко, което Той прави за нас.

Свидетелствайте, че нашият Небесен Отец (и тези около нас) ценят това, че изразяваме благодарност за всичко, което ни е дадено.

Почерпка: Шоколадов пудинг

Смесете в тенджера с дебело дъно:

6 с.л. захар

3 с.л. нишесте

щипка сол

1½ с.л. какао на прах

2½ ч.ч. мляко

1 ч.л. ванилия

Варете на умерено загрят котлон, като бъркате непрекъснато, докато сместа се сгъсти (около 4–5 минути). Свалете от котлона. Добавете с бъркане:

1 ч.ч. шоколадови парченца (или начупен шоколад)

1½ с.л. краве масло

Бъркайте, докато се получи хомогенна смес. Изсипете в купички за сервиране и охладете за 1 час.