Да бъдем благодарни

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Да бъдем благодарни

Химн: Татко Небесен, благодарим ти  (Сборник детски песни, с. 15).

Дейност

Прочетете и обяснете Учение и завети 59:7: „Благодари на Господа, твоя Бог, за всички неща“.

Поставете на видно място празна чаша, лъжица и съд с вода. Помолете децата да помислят за многото благословии, които им е дал Небесният Отец и обяснете, че всеки път, когато посочват благословия, могат да вземат лъжица с вода от съда и да я изсипват в чашата. Сложете чашата и съда с вода в тава или чиния, за да се събира разлятата вода и поставете тавата или чинията върху хоризонтална повърхност, като например на масата или на пода.

Бихте могли да използвате следващите въпроси, за да помогнете на децата да мислят за благословиите, които са получили:

⦁ Кои са някои от красивите творения, които Небесният Отец ни е дал?

⦁ Кои са някои от специалните хора, с които Той ни е благословил?

⦁ Какви неща могат да правят нашите чудни тела?

Поканете децата да се редуват да посочват благословии и да сипват вода в чашата, докато тя прелее. Обяснете, че Небесният Отец ни обича и ни дава много благословии. Когато мислим за тези благословии, ние сме благодарни и изпълнени с любов към Небесния Отец. Небесният Отец ни е дал толкова много благословии, че можем да преливаме от любов, точно като чашата с вода.

Изиграйте играта „Благодарност в азбучен ред“. Поканете всички да обиколят стаята и да намерят нещо, за което са благодарни. Първият човек, посочва нещо, което започва с буквата а, вторият посочва друго, което започва с буквата б. Продължете да изреждате неща от стаята, докато стигнете до края на азбуката. (Може да се наложи да помагате на малките деца, които все още не познават азбуката.)

Дайте на всеки член от семейството си три опаковани бонбона и ги помолете да напишат имената на трима други свои близки, за които са благодарни. Насърчете ги да посочат някои начини, по които могат да благодарят на тези хора. Всеки път, когато успеят, могат да изядат бонбон.

Почерпка: Шоколадов пудинг

Смесете в тенджера с дебело дъно:

6 с.л. захар

3 с.л. нишесте

щипка сол

1½ с.л. какао на прах

2½ ч.ч. мляко

1 ч.л. ванилия

Варете на умерено загрят котлон, като бъркате непрекъснато, докато сместа се сгъсти (около 4–5 минути). Свалете от котлона. Добавете с бъркане:

1 ч.ч. шоколадови парченца (или начупен шоколад)

1½ с.л. краве масло

Бъркайте, докато се получи хомогенна смес. Изсипете в купички за сервиране и охладете за 1 час.