Да бъдем благодарни

Идеи за урока

Тема: Да бъдем благодарни

Химн: „Бог Отец ни подари“ (Химни, № 60)

Дейност

Видео: The Ten Lepers

Прочетете Учение и Завети 59:21 и помолете членовете на семейството ви да слушат внимателно кои са двете неща, които наскърбяват Небесния Отец. (Да не спазваме Неговите заповеди и да сме неблагодарни.)

Споделете следното изказване на президент Езра Тафт Бенсън: „Записано е, че Пророкът Джозеф веднъж казва, че един от най-големите грехове, за които са виновни светиите от последните дни, е грехът на неблагодарността. Предполагам, че повечето от нас не считат това за сериозен грях. Ние сме много склонни, в молитвите си да молим за допълнителни благословии. Но понякога чувствам, че трябва да посвещаваме по-голяма част от нашите молитви в израз на благодарност и признателност за благословиите, които вече сме получили“ („All This and the Gospel Too“, New Era, ноем. 1991 г., с. 4). (Можете също да прочетете Алма 37:37.)

Прочетете отново разказа за десетимата прокажени в Лука 17:11–18.

Попитайте следното:

⦁ Как един от прокажените показва своята благодарност?

Обяснете, че въпреки че деветте без съмнение се радват, че са изцелени, те не се замислят за източника на благословията и не се връщат, за да благодарят на Исус.

Попитайте какво можем да правим, за да показваме по-добре благодарността си към Небесния Отец за всичко, което Той прави за нас.

Свидетелствайте, че нашият Небесен Отец (и тези около нас) ценят това, че изразяваме благодарност за всичко, което ни е дадено.

Напишете писмо до друго семейство, показвайки, че цените тяхното приятелство, служба и братска доброта.

Ако разполагате с време, можете заедно да прочетете статията „Gratitude“, Дейвид Л. Бек, Liahona, юни 2013 г.

Почерпка: Шоколадов пудинг

Смесете в тенджера с дебело дъно:

6 с.л. захар

3 с.л. нишесте

щипка сол

1½ с.л. какао на прах

2½ ч.ч. мляко

1 ч.л. ванилия

Варете на умерено загрят котлон, като бъркате непрекъснато, докато сместа се сгъсти (около 4–5 минути). Свалете от котлона. Добавете с бъркане:

1 ч.ч. шоколадови парченца (или начупен шоколад)

1½ с.л. краве масло

Бъркайте, докато се получи хомогенна смес. Изсипете в купички за сервиране и охладете за 1 час.