Да се учим да се справяме с несгодите

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Да се учим да се справяме с несгодите

Химн: „Брой благословиите си“ (Химни, № 152)

Дейност

Дайте на всеки член от семейството си молив или химикал и лист хартия.

Изгасете лампите и помолете всички да затворят очи. Кажете им, че не е позволено да надничат.

Помолете всички да нарисуват картина на красиво езеро, дървета около него и планини като фон. Кажете на всички да нарисуват лодка с членовете на семейството в нея. Кажете им да се постараят колкото могат и да държат очите си затворени.

Когато приключат, светнете лампите и ги поканете да споделят произведенията си. Малко е вероятно дори да можете да познаете какво е нарисувано.

Помолете ги да обърнат листите от другата страна и отново да нарисуват същата картина, но този път при включени лампи и с отворени очи. Сравнете картините с първите.

Кажете на семейството си, че да рисуваме в тъмното е като да се опитваме да живеем без светлината и напътствията, които Исус Христос ни дава. Той желае да бъдем щастливи сега и да се радваме на живота въпреки трудностите, които имаме.

НАГЛЕДЕН УРОК ЗА ТРУДНОСТИТЕ

Разкажете на семейството си следната история (можете да покажете споменатите в историята продукти и дори да позволите на децата да ги опитат):

Дъщеря разказва на майка си как нищо не е наред, не се справя с алгебрата, приятелят ѝ я е изоставил и най-добрата ѝ приятелка ще се мести надалече.

Междувременно майката пече сладкиш и пита дъщеря си дали би искала да си опита, а дъщерята отговаря: „Разбира се, мамо, обичам твоите сладкиши“.

Майката предлага: „Ето ти малко олио“. Дъщерята отвръща: „Гадост“.

„А малко сурови яйца?“ „Мамо, отвратителни са!“

„Тогава би ли искала малко брашно? Или може би сода?“ „Мамо, тези неща са ужасни!“

На това майката отвръща: „Да, всяко едно от тях не изглежда добро само по себе си. Но когато се смесят по правилния начин, се превръщат в чудно вкусен сладкиш!

Бог действа по същия начин. Често се чудим защо Той позволява да преживяваме толкова лоши неща и да имаме трудности. Но Бог знае, че когато Той подрежда тези неща по Неговия начин, винаги се получава нещо добро! Ние просто трябва да Му се доверяваме и накрая ще се получи нещо великолепно!“

Помолете членовете на семейството си да помислят за някои неща в живота им, които ги правят нещастни. Опитайте се заедно да откриете как всички тези неща могат да ги направят щастливи.

Почерпка: Бадемови снежни топки

½ ч.ч. бадеми 

на лентички

1 ч.ч. краве масло, 

разтопено

1 ч.л. ванилия

1 ч.ч. пудра захар

2½ ч.ч. брашно

¼ ч.л. сол

½ ч.ч. пудра захар

за овалване

Печете бадемите на 175°C в продължение на 3 минути, разбъркайте ги и печете още 3 минути. Оставете ги да се охладят. Нарежете бадемите и ги смесете с останалите съставки. Оформете тестото на малки топки, поставете ги върху хартия за печене на разстояние 5 см една от друга и печете на 160°C в продължение на 15 минути. Оваляйте в пудра захар.