Да се учим да се справяме с несгодите

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Да се учим да се справяме с несгодите

Песен: Усмивките (Сборник детски песни, с. 128)

Дейност

Преди урока се уверете, че разполагате с достатъчно предмети с цветовете, които ще използвате по време на играта. 

Изиграйте следната игра: Кажете на близките си: „Огледайте се наоколо и открийте колкото можете повече лилави (или други на цвят) неща“. След като сте им предоставили няколко минути, ги помолете да затворят очи. След това им кажете: „Без да отваряте очи избройте всички жълти (или други на цвят) неща, които видяхте“. Най-вероятно никой няма да се справи. Обяснете, че задачата е била трудна за всички, защото са били съзнателно съсредоточени върху лилавите неща и дори не са забелязали жълтите. 

Кажете на членовете на семейството си, че тази ситуация ни учи да забелязваме добрите неща, дори когато нещо друго не върви добре. Когато се съсредоточаваме върху това, което нямаме, много скоро ще започнем да мислим само за него, ще бъдем нещастни, ще мърморим и ще се ядосваме. Но когато се съсредоточаваме над многото удивителни благословии, които сме получили, все повече ще ги забелязваме и така ще ставаме по-смирени и по-благодарни. И в резултат на това ще бъдем по-щастливи.

Почерпка: Бадемови снежни топки

½ ч.ч. бадеми 

на лентички

1 ч.ч. краве масло, 

разтопено

1 ч.л. ванилия

1 ч.ч. пудра захар

2½ ч.ч. брашно

¼ ч.л. сол

½ ч.ч. пудра захар

за овалване

Печете бадемите на 175°C в продължение на 3 минути, разбъркайте ги и печете още 3 минути. Оставете ги да се охладят. Нарежете бадемите и ги смесете с останалите съставки. Оформете тестото на малки топки, поставете ги върху хартия за печене на разстояние 5 см една от друга и печете на 160°C в продължение на 15 минути. Оваляйте в пудра захар.