Рождество Христово – раждането на светлината

Идеи за урока

Тема: Рождество Христово – раждането на светлината

Химн: „Тиха нощ“ (Химни, № 128)

Дейност

Видео: Glad Tidings of Great Joy: The Birth of Jesus Christ

Преди семейна домашна вечер, закрийте прозорците, за да може стаята да бъде тъмна, когато лампата е изключена.  Също така се сдобийте с достатъчно свещи, за да бъде светло, когато лампата е изключена. 

Изключете лампата. Попитайте вашето семейство:

⦁ Какво чувствате в тъмното?

Запалете свещите и след това попитайте:

⦁ Забелязвате ли, че когато светнем лампата или запалим свещ, няма повече тъмнина или страх? 

Обърнете внимание, че светлината и тъмнината не могат да съществуват на едно и също място. 

Прочетете следните стихове:

⦁ Йоан 1:4-5

⦁ Йоан 8:12

⦁ Йоан 12:46

⦁ Лука 11:36

У. и З. 88:11–13

Попитайте:

⦁ Какво научаваме от тези стихове?

⦁ Защо можем да кажем, че на Коледа празнуваме раждането на светлината.

Обяснете: Исус учи, че ние следва да бъдем верни и да вярваме в Него, защото Той е Светлината на света. Обсъдете как търсенето на светлината ни помага да правим добри избори в живота си.

Прочетете какво казва президент Хенри Б. Айринг за Коледа: 

„През коледните празници помним не само светлината, която обявила рождението на Христос на света, но и светлината, която произлиза от Него. … Тази светлина може да бъде видяна по-лесно през коледните празници, когато има по-голяма вероятност да се молим, за да узнаем какво Бог желае ние да направим, да четем Писанията и така да бъдем по-способни да се захванем с изпълнението на дадената ни от Господ задача. Когато прощаваме и чувстваме опрощението, когато издигаме ръцете, които са отпуснати (вж. У. и З. 81:5), ние самите се издигаме и се придвижваме към Източника на светлина. …

Ние ползваме светлини, за да отпразнуваме коледните празници. Нашето поклонение на Спасителя и нашата служба в Негово име привлича светлина в нашия живот и в живота на хората около нас. С увереност ние можем да си поставим за цел да направим тази Коледа по-ярка от предишната и всяка следваща година тя да става все по-ярка. Изпитанията на земния живот може да стават все по-интензивни, но за нас тъмнината не трябва да се задълбочава, ако съсредоточим погледа си върху светлината, която се излива върху нас, като следваме Учителя“ („Home for Christmas“, президент Хенри Б. Айринг, Liahona, декември 2009 г.).

Обсъдете какво могат да правят членовете на семейството ви, за да бъдат по-възприемчиви към предлаганата от Спасителя светлина и да я споделят с околните.

Почерпка: Кокосова торта

Продукти:

4 яйчни белтъка

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. натрошени бисквити

1/2 ч.ч. настърган и подсладен кокос

1/2 ч.ч. счукани ядки (без значение какви)

1/2 ч.л. сол

1 пакетче ванилия

Начин на приготвяне:

Разбийте белтъците. Добавете захарта и разбийте до гладкост. В отделна купа, смесете натрошените бисквити, кокоса, ядките, ванилията и солта. Добавете белтъците. Изсипете в намазнена тавичка от 25 cм. Печете на 175°C в продължение на 30 минути. 

Глазура:

450 гр. крем сирене

4 с.л. мляко

900 гр. пудра захар

2 ч.л. ванилия

4 пакетчета (около 700 гр.) прясно настърган кокос

Смесете всички съставки с миксер, освен пресния кокос.

Намажете тортата с глазурата. Напластете кокоса по тортата.