Да се учим да учим

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Да се учим да учим

Песен: „Търсете Господ отрано“ (Сборник детски песни, с. 67)

Дейност

Попитайте членовете на семейството си:

⦁ Някога печелили ли сте трофей? А някакъв друг вид награда?

Можете да ги помолите да покажат своите награди, сертификати и т.н. Попитайте:

⦁ Ще можете ли да вземете своите земни награди в Небесата? Ще ви бъдат ли необходими във вечността?

Споделете с членовете на семейството си, че има нещо, което могат да вземат като награда във вечността. Дори и ако никога не са печелили награди тук на земята, те са получили възможността да получат една от най-великите награди. Помолете членовете на семейството си да познаят каква е тя. Кажете им, че говорите за знанието.

Знанието не се печели в състезание или като се финишира пръв. Всъщност обучението никога не спира. Ако постоянствате, търсенето на знание носи неизброими награди, както материални, така и духовни.

Прочетете и обсъдете Учение и завети 130:18–19. Можете да нарисувате стълбичка на победители и да си представите как „в идния свят (хората) ще има(т) преимущество“ един над друг в зависимост от знанието, което са придобили по време на земния си живот.

Попитайте: 

⦁ Можем ли да получаваме благословии от образованието, докато сме тук на земята? (Обсъдете как образованието ни позволява да получим желаната работа и да получаваме пари, за да живеем.)

⦁ Как можем да получаваме образование?

Прочетете дадените по-долу мисли, споделени от старейшина Дейвид А. Беднар. Помолете членовете на семейството си да слушат внимателно и да открият как старейшина Беднар обяснява какво е разумът и какво е образованието: 

„Когато бях по-млад, мислех, че образованието означаваше да ходя на училище, да правя тестове и да изкарвам добри оценки. Но когато пораснах, започнах да разбирам разликата между това да се справяш добре в училище и да станеш образован. Човек може да се справя добре на тестове и да не бъде образован. Образованието е да се научиш как да учиш. Веднъж разбрал този урок, ученето стана забавно. Една от главните цели на земния живот е обучението – да придобием знание и мъдрост. Учение и Завети 93:36 гласи, „Славата Божия е разум“. Може да си помислите, че разумът означава да жънем академични успехи, но той също означава да прилагаме за праведни цели знанието, което придобиваме („Славата Божия е разум“, Дейвид А. Беднар, Лиахона, октомври 2007 г.).

Помолете членовете на семейството си да споделят какво са научили за образованието и разума от тези думи. 

Кажете им как ще прилагате на практика принципа „да се учим как да учим“. И ще се опитвате ученето да бъде забавно. 

Разделете стаята или целия си апартамент на зони. Можете да отбележите границите на карта или да ги опишете с думи. Номерирайте зоните. Напишете номерата на листчета хартия и ги сложете в шапка или кутия. Помолете всички членове на семейството си да изтеглят по едно листче. Състезавайте се кой може да намери най-много възможности да се учи в своята зона в рамките на 5 минути. Например, някой може да намери книга и да научи нещо от нея или музикален инструмент и да се опита да свири на него, или да вземе пастели и да се опита да рисува и т.н. Напомнете на членовете на семейството си, че основната идея е да се научат как да учат. Помолете членовете на семейството си да споделят какво са открили и какво са научили.

Допълнително предложение

На листчета хартия напишете дадените по-долу предложения как ученето може да бъде забавно. Поканете членовете на семейството си да се редуват да теглят листчета и да четат написаното на глас. Обсъдете всички предложения. Поканете всички членове на семейството да изберат едно нещо, което ще правят през следващата седмица, за да научат нещо ново и да споделят преживяването си със семейството.

⦁ Четете добри вестници и списания.

⦁ Четете добри книги. Ходете до библиотеката често.

⦁ В продължение на един ден наблюдавайте родителите си (или други хора), докато са на работа.

⦁ Заведете семейството си на исторически места.

⦁ Използвайте компютър, ако е възможно. Можете да намерите изключително подробна информация в Интернет. Само помнете, че трябва да сте внимателни – да го използвате с мярка и добра преценка.

⦁ Изучавайте Писанията, речи от конференции, списания на Църквата и други Евангелски произведения.

⦁ Бъдете съзнателно в Църквата, не просто ходете там. Слушайте и прилагайте наученото.

⦁ Спазвайте Словото на мъдростта. Господ е казал, че тези, които спазват заповедите, „ще намерят големи съкровища от познание, тъкмо скрити съкровища“ (⦁ У. и З. 89:19)

⦁ Търсете в Писанията темите за знание, разбиране и образование.

⦁ Молете се за възможности и помощ, особено ако ви е трудно да овладеете нещо.

Почерпка: Блокчета с кайсии и кашу

Съставки:

140 г кашу

110 г бадеми

280 г сушени кайсии

1 ч.л. ванилия 

Малко вода

Неподсладени кокосови стърготини (по желание)

Начин на приготвяне:

Накиснете кайсиите в малко топла вода за няколко часа. Предварително загрейте фурната до 165°C. Смесете кашуто и бадемите в кухненски робот и ги натрошете на ситно. Отцедете кайсиите и ги добавете в кухненския робот заедно с ванилията. Наситнете, като спирате често, за да обирате от стените. Ако сместа е твърде гъста, докато разбивате, можете да добавите 1–2 с.л. вода. Сложете сместа от плод и ядки на пергаментова хартия. Ако използвате кокосови стърготини, първо посипете хартията с тях. Оформете сместа на топка. Ако използвате кокосови стърготини, оваляйте топката в тях. Сложете отгоре още един лист пергаментова хартия и разточете тестото до дебелина 1–1,5 см. Ако желаете, можете да добавите още кокосови стърготини. Сложете тестото (както е върху пергаментовата хартия) върху хартия за печене и печете в продължение на 25 минути. Оставете да изстине и нарежете на блокчета.