Спазването на заповедите носи безопасност и радост.

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Спазването на заповедите носи безопасност и радост

Химн: „Божите заповеди спазвай!“ (Химни, № 188)

Дейност

Видео: Why does God give us commandments?

Разкажете на семейството си следната история (ако е възможно, я пресъздайте с мечета):

През пролетта, когато мама Меца излезе от пещерата си, тя изведе и своите малки мечета. От първия ден започна да ги учи как да бъдат в безопасност. Тя ги учеше да се катерят на дърветата, ако са в опасност. Това беше правилото, което трябваше да спазват. Не им беше разрешено да слизат, докато мама Меца не им кажеше, че е безопасно. Ако не изпълняваха, тя ги гонеше отново нагоре. Те научиха правилото много добре.

Един ден, докато се разхождаха из гората, се натъкнаха на гладна пума, която си помисли, че едно мече би било много вкусно. Мама Меца ги предупреди и двете мечета се изкачиха на близките дървета. Тогава мама Меца започна да се бори с пумата и я прогони. Малките мечета се радваха, че майка им беше въвела правила за тяхната безопасност.

Обяснете, че повечето майки на животни искат да пазят своите малки. Родителите на хората обичат своите деца и искат да ги защитават дори повече. Вашите деца ще се радват да чуят какви чувства сте изпитали към тях, когато са се родили. Споделете с тях въведените от вас правила и как те ги пазят в безопасност.

Кажете на децата, че нашият Небесен Отец също е наш родител. Той ни обича повече от всичко. Той също е определил правила. Неговите правила ни помагат да бъдем щастливи и в безопасност. Наричаме Неговите правила „заповеди“. Той ни обещава, че ако спазваме Неговите заповеди, ще можем да живеем щастливо и да се завърнем да живеем с Него.

Допълнителни предложения:

Предложете на децата да нарисуват къща и себе си вътре. Всяка част от къщата може да бъде обозначена с различна заповед, като например: основата – да възлюбим Бог; една стена – да бъдем любезни; друга стена – да бъдем честни; покривът – да почитаме родителите си; вратата – да не пожелаваме чужди неща. Обяснете, че всички заповеди заедно ни пазят и ни дават убежище от света.

Изиграйте играта „Мамо, може ли?“ Определете „майка“, която да стои зад финална линия. Всички останали застават на старта. „Майката“ дава указания на всички подред да вървят към нея. „Майката“ може да казва на хората да направят „3 големи крачки“ или „6 бебешки крачки“, да вървят назад, да ходят като патица, да подскачат или да правят друг вид крачки. Преди даден човек да се придвижи напред, той трябва да каже: „Мамо, може ли?“ Ако някой забрави, трябва да се върне на старта. Печели първият, който пресече финалната линия.

Почерпка: Фъдж 

1 ч.л. размекнато краве масло плюс още ½ ч.ч.

3 ½ ч.ч. пудра захар

½ ч.ч. какао

¼ ч.л. сол

¼ ч.ч. прясно мляко

1 ч.л. ванилия 

1 ч.ч. бонбони M&M 

Сложете фолио на дъното на тава с размер 20 х 20 см, намазнете го с 1 ч.л. краве масло и оставете настрани. Смесете в голяма купа захарта, какаото и солта. Разтопете останалото масло, добавете млякото и ванилията. Изсипете с бъркане в захарната смес и разбийте до получаване на хомогенна смес. Добавете бонбоните. Веднага разстелете в подготвената тава. Оставете в хладилник до втвърдяване (около 2 часа).

Извадете от тавата, като използвате фолиото. Махнете фолиото, нарежете на квадрати с размер 2,5 х 2,5 см. Съхранявайте в затворен съд в хладилник.