Постът: един мощен инструмент

Идеи за урока

Тема: Постът: един мощен инструмент

„Аз ви давам също заповед, че трябва да продължавате в молитва и пост от това време нататък“ (Учение и завети 88:76)

Химн: „Bless Our Fast, We Pray“ (Hymns, № 138)

Дейност 

Преди урока забийте частично два гвоздея в дебело парче дърво и скрийте чука някъде в стаята. Също така подгответе листчета хартия с описани на тях ситуации, които могат да бъдат разрешени с помощта на поста. 

Покажете приготвеното парче дърво с гвоздеите и поканете някого да се опита да ги забие или натисне по-надълбоко в дървото. Посочете колко е трудно и след това поканете някого да забие гвоздеите, като използва чука. Попитайте: 

⦁ Каква е разликата? 

Обяснете, че чукът добавя много по-голяма сила, отколкото когато използваме само ръцете си. Небесният Отец ни е дал поста като специален инструмент за моменти, когато се нуждаем от по-голяма божествена сила в живота си.

Прочетете думите на президент Марион Г. Ромни по отношение на поста:

„Ако не постим редовно и не се молим често, не сме се обърнали истински към Господ така, че да достигнем близо до Него. Много от личните ни проблеми могат да бъдат разрешавани, ако правим това“ („The Blessings of the Fast“, Ensign, юли 1982 г., с. 4).

Поканете членовете на семейството си да вземат листчета хартия с описаните на тях ситуации. Обсъдете как постът може да помогне на хората в дадените ситуации.

Помолете някои от членовете на семейството си да прочетат Матей 6:16–18 и други да прочетат Учение и завети 59:13–16 и да открият как трябва да постим. Отговорите следва да включват: без да го показваме, с ликуване, с благодарност, с радостни сърца и весели лица.

След това поканете членовете на семейството си да прочетат стиховете отново, за да отрият какви благословии получават тези, които постят по правилния начин. Отговорите следва да включват: ще бъдем благословени наяве, ще получим пълна радост и всичко по земята.

Попитайте:

⦁ Какво още можем да получим, ако постим?

Обсъдете следните точки: Когато не се храним, ние се смиряваме и показваме желанието си да бъдем по-близо до Бог, разбираме по-добре колко сме зависими от Него при посрещането на нуждите си, отдаваме по-голямо значение на духовните си нужди, отколкото на физическите.

Обсъдете как постът може да помага на вашето семейство.

Като семейство определете как можете да постите по по-подходящ начин. Може да е уместно всеки да даде лично обещание какво ще прави през следващата неделя за пост. Можете да се съберете като семейство преди да постите, за да обсъдите праведна причина или специална благословия, от която се нуждаете, а също и за да започнете с молитва.

Почерпка: Шоколадови блокчета с овесени ядки без печене

1 ч.ч. краве масло

½ ч.ч. кафява захар

1 ч.л. ванилия 

3 ч.ч. овесени ядки за бързо приготвяне

1 ч.ч. не много сладки парченца шоколад (или 1 начупен шоколад) 

½ ч.ч. фъстъчено масло

Смесете разтопеното масло със захарта и ванилията, добавете овесените ядки. Сложете на слаб огън за 2 до 3 минути. Разстелете половината от сместа на дъното на намазнена квадратна тава с размер 22 х 22 см и запазете останалата половина за отгоре. 

Разтопете шоколадовите парченца и фъстъченото масло до хомогенна смес в малка тенджера с дебело дъно на слаб огън, като бъркате често. Изсипете шоколадовата смес върху кората в тавата и разпределете равномерно с нож или лъжица. Натрошете останалата смес с овесени ядки върху шоколадовия слой, като натискате леко. Покрийте и сложете в хладилник за 2 до 3 часа или цяла нощ. Оставете на стайна температура, преди да нарежете на парчета.