Да помним Господния ден

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Да помним Господния ден

Песен: „Събота“ (Сборник детски песни, с. 105)

Дейност

Преди урока прочетете Изход 16 и се подгответе да преразкажете на децата си историята за израилтяните, които събират манна в пустошта. 

Също така изработете фигурата от хартия на семейство израилтяни и парченцата манна (или се подгответе да ги изработите по време на урока). Разпечатайте и изрежете дадената по-долу картина и я залепете на плътна хартия. Прегънете фигурата по пунктираната линия, за да може семейството да стои изправено. След това изрежете кошницата и прегънете по пунктираните линии. Залепете прегънатия участък А на буква А пред семейството така, че картината на кошницата да е отпред. Залепете прегънатите участъци В и С на съответните места, за да се получи кошница. Изрежете парченцата манна и ги поставете в кошницата.

Покажете на семейството си следната картина:

Попитайте:

⦁ Можете ли да познаете какво правят тези хора?

Разкажете на семейството си историята за манната. Обяснете, че чедата на Израил получавали манна от небето като храна, която да ядат, докато пътуват през пустошта към обетованата земя. Манната била специална храна, която Господ бил подготвил за тях. Когато се събуждали всяка сутрин, те откривали манната на земята, готова за събиране. Обикновено те трябвало да събират и изяждат манната през деня, когато се появявала, иначе тя червясвала и се вмирисвала. В деня преди Господния ден падала двойно повече манна и Господ бил казал на чедата на Израил да събират достатъчно за два дни. През Господния ден те не получавали манна, но събраната през предходния ден не се разваляла. Господ я запазвал за Своя народ (вж. Изход 16:16–24).

Попитайте:

⦁ Защо мислите, че Господ не е давал на хората манна в Господния ден? (Това бил свят ден, те имали заповед да не работят на този ден и Господ ги учил да спазват тази заповед.)

Обяснете, че също както израилтяните нашите семейства са напътствани и благославяни, ако освещаваме Господния ден. Президент Гордън Б. Хинкли учи: „Съберете семейството си, учете го на Евангелието, наслаждавайте се на времето, прекарано заедно в неделния ден, елате на събранията, участвайте. Ще разберете, че принципът на освещаване на Господния ден е истински и носи със себе си големи благословии“ (Teachings of Gordon B. Hinckley, 1997 г., с. 559).

Покажете на семейството си фигурата от хартия на семейството израилтяни, която сте подготвили преди урока. Извадете манната от кошницата и я разпръснете из стаята. Поканете членовете на семейството си да съберат манната в кошницата. Всеки път, когато слагат манна в кошницата, трябва да предлагат нещо, което могат да правят в събота, за да се подготвят да освещават Господния ден. Заедно можете да изпеете или да повторите думите на песента „Събота“ (Сборник детски песни, с. 105).

Обсъдете какво можете да правите през Господния ден (неделя), за да го освещавате.

Споделете свидетелството си по отношение на благословиите, които получавате от това да си спомняте Господния ден.

Почерпка: Сладолед с различни видове сироп