Да помним Господния ден

Идеи за урока

Тема: Да помним Господния ден

„Помни съботния ден, за да го освещаваш. Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела; а седмия(т) ден е събота на Господа, твоя Бог“ (Изход 20:8–10)

Химн: „Сладък е трудът“ (Химни, № 95)

Дейност

Видео: The Sabbath is a Delight или День субботний – наша отрада

Поканете  близките си да прочетат Изход 20:8–11. Посочете, че заповедта да освещаваме Господния ден винаги е била част от Евангелието. Господ е посветил този ден като ден, на който да си спомняме великото дело на Сътворението.

За да помогнете на членовете на семейството си да разберат, че в наши дни също имаме заповед да освещаваме Господния ден, прочетете и обсъдете Учение и завети 59:9–19. Помолете ги да определят какво се иска от нас и какви благословии са ни обещани в замяна:

⦁ Какво се иска от нас да правим? (Вж. стихове 9–15.)

⦁ Какви материални благословии са ни обещани? (Вж. стихове 16–19.) 

⦁ Какви духовни благословии са ни обещани? (Вж. стих 9: „да се запази(м) неопетнени от света“.)

Обсъдете как това да освещаваме Господния ден може да ни помага да се запазим неопетнени от света. Попитайте:

⦁ Достатъчно ли е в неделя просто да се въздържаме от работа и светски забавления?

Прочетете следния цитат от президент Спенсър У. Кимбъл:

„Господният ден е свят ден, в който да правим достойни и свети неща. Въздържането от работа и почивката са важни, но недостатъчни. Господният ден изисква градивни мисли и действия и ако човек просто се излежава в този ден и не върши нищо, той го нарушава. За да го освещава, човек трябва да коленичи в молитва, да подготвя уроци, да изучава Евангелието, да размишлява, да посещава болните и нуждаещи се, да подремва, да чете полезни четива и да присъства на всички събрания за деня, на които го очакват“ („The Sabbath – A Delight“,Ensign, ян. 1978 г., с. 4)

На лист хартия напишете трите аспекта на това да освещаваме Господния ден:

⦁ Почивка от трудовете ни

⦁ Служба

⦁ Поклонение

Помолете близките си да изброят подходящи за неделя дейности към всяка категория – почивка, служба и поклонение. Обсъдете как нашият мъдър Небесен Отец е показал Своята любов към нас, като ни е дал ден, който можем да посвещаваме на почивка, служба и поклонение. Поканете всички членове на семейството си да изберат по една дейност от всяка категория, над която да се съсредоточат следващата неделя.

Споделете следните размисли на президент Кимбъл: „Хората често се чудят как да преценят какво е подходящо да правят и какво не през Господния ден. Но ако човек обича Господ с цялото си сърце, мощ, ум и сила, ако може да отхвърли своя егоизъм и да обуздава желанията си, ако може да измерва всяка дейност с мярката на поклонението, ако човек е откровен пред своя Господ и пред себе си, ако предлага „съкрушено сърце и каещ се дух“, е много малко вероятно да не освещава Господния ден през своя живот“ (The Teachings of Spencer W. Kimball, 1982 г., с. 219).

Помолете някого да прочете Исайя 58:13–14. 

Споделете своето свидетелство за това колко е важно да освещаваме Господния ден.

Можете също да прочетете и обсъдите една от следните речи:

⦁ Ръсел М. Нелсън, „⦁ Господният ден е наслада“, обща конференция, апр. 2015 г.

⦁ Хенри Б. Айринг, „⦁ Благодарност в Господния ден“, обща конференция, окт. 2016 г.

Почерпка: Сладолед с различни видове сироп