Светите Писания: дар от Бога

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Светите Писания: дар от Бога 

Песен: „Търси, мисли и моли се“ (Сборник детски песни, с. 66) 

Дейност

Преди тази дейност опаковайте Писанията (Тройната комбинация или отделни книги) като подарък и ги скрийте някъде в дома си.

В началото на дейността кажете на членовете на семейството си, че ще търсят съкровище. Обяснете, че става дума за специално съкровище, което Небесният Отец им е дал и че сте го скрили някъде в стаята или къщата. Можете да изиграете играта „топло-студено“: в зависимост от това колко близо се намира някой до мястото, където е скрито съкровището, можете да казвате „по-топло“, „топло“ или дори „горещо“, а ако търсят в грешната посока – да казвате „студено“ или „по-студено“.

След като подаръкът бъде открит, позволете на едно дете да го отвори. Кажете на семейството си, че Писанията са един от най-ценните подаръци, които са ни били дадени. Те ни учат как да бъдем щастливи и как да се завърнем да живеем с Небесния Отец и Исус. 

Помолете всеки един от близките си да сподели любима история от Писанията. По-малките деца могат само да посочат своя любим герой.

Разгледайте заедно картини от Писанията и обсъдете някои от тях.

Допълнителна идея за преподаване

Донесете един или повече предмета, които децата могат да опознаят чрез едно от своите сетива. Например, бихте могли да донесете плод или цвете или да пуснете музика. Дайте възможност на всяко дете да види, помирише, докосне, вкуси или чуе онова, което сте донесли. Обяснете, че ние също можем да виждаме, докосваме, помирисваме или чуваме Писанията, но това може да става само чрез Духа. Поканете децата да изпеят „Търси, мисли и моли се“ (Сборник детски песни, с. 66). Помолете ги, докато пеят да обърнат внимание на три неща, които можем да правим, за да каним Духа да ни свидетелства, че Писанията са истина. Поканете децата да измислят знаци с ръце за думите търси, мисли и моли се. Повторете песента, като използвате знаците вместо тези думи.

Споделете свое преживяване, когато Писанията са ви помогнали. Дайте своето свидетелство за истинността на Писанията.

СТРАНИЦА ЗА ОЦВЕТЯВАНЕ

Писанията ме учат за Небесния Отец и Исус Христос и как да се завърна при Тях.

Почерпка: Бананов пай с крем

1 изпечена кора за пай,

¾ ч.ч. захар,

⅓ ч.ч. брашно,

¼ ч.л. сол,

1 ч.л. ванилия,

2 ч.ч. мляко,

3 жълтъка (леко разбити),

2 с.л. краве масло

2 банана

В тенджера смесете захарта, брашното и солта. Постепенно добавете млякото. Сложете на средно загрят котлон и бъркайте, докато сместа заври и се сгъсти. Варете още 2 минути. Свалете от котлона.

Разбъркайте малко от горещата смес с жълтъците и върнете в сместа. Варете още 2 минути, като бъркате непрекъснато. Свалете от котлона. Добавете маслото и ванилията. Оставете да изстине на стайна температура. Нарежете един банан на тънко върху кората за пай. Разпределете половината крем над парченцата банан. Нарежете още един банан и разпределете останалия крем отгоре. Сложете отгоре бита сметана. (Можете да използвате тази рецепта и за кокосов пай с крем, като сложите кокосов орех вместо банани.)