Съвършенството е нашият потенциал, не нашето настояще

Р. М. Дженингс

Съвършенството е нашият потенциал, не нашето настояще

Бях на гости на приятелката ми Паула и гледах с възхита как тя едновременно прави домашно приготвени спагети за вечеря, полюшва плачещото си бебе и внимателно изслушва повтарящите се молби на три годишното си дете. За мен тя изглеждаше като съвършената жена: спокойна, щастлива и съсредоточена върху нуждите на на децата си и моите, докато междувременно разбърква по-хубаво ядене от всичко, което аз някога съм приготвяла.

Можете да си представите изненадата ми, когато погледнах в социалните медии след няколко дни и видях да споделя, че ѝ е трудно, защото се сравнява с други майки, има следродилна депресия и мисли, че не прави достатъчно за семейството си.

Замислих се за съвършенството, за този невъзможен стандарт, към който се стремях и който считах, че почти всички жени около мен са постигнали. Знаех, че Христос ни е заповядал: „Бъдете съвършени и вие, както е съвършен вашият небесен Отец“ (Матей 5:48), а аз наистина исках да бъда такава. Обаче осъзнах, че съвършенството, към което Паула и аз се стремяхме, бе вероятно по-свързано с времето, а не дестинацията.

Мисля, че някой ден ще бъдем изненадани и удивени да открием колко различно е разбирането ни за съвършенството от това, на което Спасителят ни учи за съвършенството.

Какво си мислех, че е съвършенството

Моето разбиране за съвършената жена идваше от това, което съм виждала във всички жени в моя живот.

Моите приятелки, които обожавам и винаги съм считала за страхотни.
Собствената ми майка, на която съм толкова задължена.

И след това невероятните диктуващи общественото мнение хора, които следвах в социалните медии.

Според мен и според социалните медии следните неща описват съвършената жена:

 • В добра форма
 • Красива
 • Успешна
 • Чиста къща
 • Безкрайно позитивна
 • Омъжена
 • С добре облечени деца
 • Пътува по света
 • Никога не купува повече от необходимото, но и има всичко, от което се нуждае
 • Не ходи до супермаркета по пижама

Разбира се, всеки ден не успявах да отговарям на този списък. И си мислех, че всичко, което е дори малко несъвършено, не се брои – мога или да съм съвършена, или съм се провалила.

Обаче осъзнах, че очакването ми за това да съм съвършена изобщо не е това, което Христос ми е заповядал да бъда.

Какво е съвършенството

Не мисля, че Бог е загрижен за това колко свети от чистота къщата ми, до кои страни съм пътувала или дали знам как да правя домашно приготвени спагети.

Бог е загрижен за моето щастие, щастието на семейството ми и за нашето вечно спасение.

Когато Христос казва: „Бъде съвършени“, Той не ми казва непрекъснато да се опитвам да постигна някакъв невъзможен стандарт. Той ми помага да видя своя божествен потенциал. Моли ме да гледам напред към едно славно бъдеще. Както казва президент Ръсел М. Нелсън: „Съвършенството ни предстои. То може да се осъществи напълно само след Възкресението и само чрез Господ. То очаква всички, които Го обичат и спазват Неговите заповеди“ („Perfection Pending“).

Съвършенството, което предстои, не е идеално. То не е безукорно. Предстоящото съвършенство не е дори без отминали грешки.

Съвършено, според Писанията, означава цяло, завършено или напълно развито. С други думи, за да стана съвършена, аз трябва да бъда изкупена. Трябва да бъда изпълнена с любов. Трябва да бъда цяла чрез Христос.

Мисля, че това е по-близо до описанието на добър човек – човек, който някой ден ще бъде „съвършен в Христа“ чрез Божията благодат:

 • Обича хората около себе си
 • Желае най-доброто за семейството си
 • Помага на другите
 • Грижи се за себе си (дрямката е нещо добро!)
 • Замисля се за собствените си нужди
 • Има търпение към себе си
 • Проявява доброта и се покайва
 • Стреми се да бъде по-добър

Бог може да направи много за нас, когато се стараем максимално да Го следваме и да служим на Неговите чеда.

Намирам много утеха в следните думи на старейшина Джефри Р. Холанд: „Вярвам, че Исус не е имал за цел Неговата проповед по този въпрос да бъде словесен чук, с който да ни бие за нашите несъвършенства и неуспехи. Не, вярвам, че Той е искал тя да бъде изложение за същността на Бог Вечния Отец и какво можем да постигнем с Него във вечността“ („И така, бъдете съвършени – накрая“).

И така, бъдете изпълнени с любов.
Проявявайте търпение към другите и към себе си.
Бъдете смирени и готови да се покайвате и изливайте слабостите си пред Бог винаги, когато чувствате, че сте се „провалили“.

Някой ден ще бъдете съвършени чрез Христос и кой знае какво е това в идния живот? Обаче знам, че мога да бъда най-доброто, на което съм способна, днес, докато израствам и ставам по-подобна на Бог.


Р. М. Дженингс е писателка от района на Солт Лейк Сити. Тя обича телевизия, книги, кучето си и семейството си и се старае усърдно всеки ден да намалява темпото и да намира радост в малките неща.