Старейшина Тед Р. Калистър посети България

Старейшина Тед Р. Калистър посети България

Членовете на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни имаха невероятната възможност да се насладят на Светия Дух, който старейшина Тед Калистър, общ президент на Неделното училище, донесе със своето присъствие в София на 28.10.2014 г. Той, заедно със своята съпруга, посети България за първи път и за всички присъстващи бе изключителна чест да чуят вдъхновените им думи. По време на срещата президент Калистър бе придружаван от прекрасната си съпруга. Също така, специални гости бяха служещият като първи съветник в президенството на Област Източна Европа президент Бенет и неговата съпруга. 

Като общ президент на Неделното училище, старейшина Калистър предпочете да определи своето послание като обсъждане, включвайки присъстващите чрез коментари и въпроси. Темата бе как да преподаваме по-подобно на Исус Христос. Ние сме насърчавани да четем и изучаваме писанията ежедневно, стремейки се да научим повече за Спасителя и да ставаме по-подобни на Него. Също така сме насърчавани да учим своите роднини, приятели и познати чрез пример и слово, тъкмо както Той е правил. Старейшина Тед Калистър ни учи, че движещата ни сила трябва да е вярата в Христос и че не трябва да забравяме да бъдем смирени. 

Старейшина Тед Калистър ни разказа една интересна история от своя живот. Един ден той играел шах със своя 12 годишен внук. „Аз обичам да играя шах, моят внук също. На шахматната дъска, аз започнах  много бързо да отнемам от пешките му. В един момент установих, че моята дама е в неговото поле, а половината му пешки бяха отстранени.

Щях да го разбия! Бях толкова сигурен, че ще го победя, когато неочаквано той ми каза: „ШАХ и МАТ“. Бях толкова изненадан, защото се бях концентрирал в неправилната дейност. Две са целите в шаха: едната е да плениш царя на противника, а другата е да опазиш своя“.

Старейшина Калистър ни накара да се замислим дали сме си поставили правилни цели в живота, подредили ли сме ги по приоритет и следваме ли ги. Точно както в шаха можем да спечелим само ако не се отклоняваме и от двете основни цели, така и в живота можем да спечелим, ако си поставим добри цели и съблюдаваме постигането им. 

Съпругата на старейшина Калистър ни напомни, че тайната на постигането на целите ни се крие в това да правим всичко с любов. Точно както Христос е служил на хората и ги е обичал, въпреки греховете и нечестията им, най-добрият начин да служим и учим другите около нас е „като им показваме, че ги обичаме“. 

Като завършек на прекрасното събитие, сестра Бенет свидетелства за истинността на Църквата на Исус Христос на Светиите от последните дни и сподели: „Както малките деца, които не разбират защо не могат да си играят на улицата, ще научат един ден, когато пораснат, така и ние един ден ще разберем смисъла на смирението и спазването на заповедите“. 

Беше прекрасна вечер, изпълнена с много силни и просветлени думи, напътстващи всеки от нас. Бяхме благословени, че Българска софийска мисия бе домакин на старейшина Тед Калистър и неговата съпруга.