Ръсел М. Нелсън е новият президент на Църквата

Ръсел М. Нелсън е новият президент на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. Това бе обявено днес, 16 януари 2018 г., в Солт Лейк Сити, Юта. Ръсел М. Нелсън е новият президент на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. Това бе обявено днес, 16 януари 2018 г., в Солт Лейк Сити, Юта. Президент Нелсън, който е на 93 г., идва на мястото на президент Томас С. Монсън, който почина на 2 януари 2018 г. В качеството си на президент на Църквата той става ръководител на едно световно вероизповедание с над 16 милиона члена.

Той призова Далин Х. Оукс, който е на 86 г. за първи съветник и Хенри Б. Айринг, който е на 85 г. за втори съветник, за да служат с него в Първото президентство, върховния ръководен орган на Църквата.

Международно признат хирург и медицински изследовател, д-р Нелсън получава степени бакалавър и магистър от Университета на Юта (1945, 1947 г.). Членува в почетни учебни организации, сред които Фи Бета Капа и Алфа Омега Алфа. Специализацията си по хирургия провежда в Масачузетската многопрофилна болница в Бостън и Университета на Минесота, където му се присъжда докторска степен през 1954 г. Също така получава почетни степени доктор на науките от Университета Бригъм Йънг през 1970 г., доктор на медицинските науки от Университета на Щата Юта през 1989 г. и доктор на художествената литература от Сноу Колидж през 1994 г.

Професионалната му работа включва позиции като професор по изследователска хирургия и ръководител на Катедрата по специализация на хирургия на гръдния кош към Университета на Юта и председател на отделението по хирургия на гръдния кош към LDS Hospital в Солт Лейк Сити. 

Автор на множество публикации и глави в медицински учебници, старейшина Нелсън води лекции и прави служебни посещения из всички щати и сред голям брой народи преди да бъде призован като висш ръководител. Той получава многобройни награди и признания, включително изтъкната Награда за бивши възпитаници на Университета на Юта; Наградата Златно Сърце на Американската организация за сърдечни болести; почетна грамота за международна служба от Американската организация за сърдечни болести, както и Наградата Златна чиния, присъдена от Американската академия за постижения. На него се присъждат почетни докторски степени от три университета в Китайската Народна Република. 

Д-р Нелсън работи като президент на Организацията за сърдечно-съдова хирургия, ръководител на американската комисия по хирургия на гръдния кош, председател на Съвета за сърдечно-съдова хирургия към американската организация за сърдечни болести и президент на Медицинска асоциация на щата Юта. 

За него е писано в изданието „Кой кой е в света”, „Кой кой е в Америка” и „Кой кой е в религията”. 

Старейшина Нелсън заема многобройни отговорни позиции в Църквата. Той служи като президент на кол Бонъвил от 1964 до юни 1971 г., когато е призован като общ президент на Неделното училище. Преди да бъде призован в Кворума на дванадесетте, той служи като областен представител на район Киърнс, Юта. Преди това служи като областен представител за Университета Бригъм Йънг. 

Роден на 9 септември 1924 г., старейшина Нелсън е син на Марион С. и Една Андерсън Нелсън. Той и съпругата му, покойната Данцел Уайт, имат десет деца. Сестра Нелсън се оттегля от този свят през февруари 2005 г. През април 2006 г. той сключва брак с Уенди Л. Уотсън.

Ръсел М. Нелсън