Почина Президент Монсън  на 90

Президентът на Църквата почина вечерта на 2 Януари в 10 часа по причини, свързани с напреднала възраст. Той бе заобиколен от семейството си, в деня на своята смърт.  Не се очаква официално да бъде избран неговият последовател от Кворума на дванадесетте апостоли на Църквата, докато не се извърши погребението на президент Монсън.

За над 15-те милиона члена на Църквата по целия свят, президент Монсън бе пример за човек, който следва Исус Христос. Докато служи на важни ръководни позиции в Църквата през целия си живот, той служи незабележимо и на хиляди хора в домове, болници и центрове за болни. „Никога не допускайте проблемът за решаване да стане по-важен от човека, който да бъде обичан” - учи президент Монсън.

По време на неговото президентство, броят на членовете на Църквата нараства от 13 милиона до приблизително 15 и половина милиона члена по целия свят и десетки нови храмове са обявени и осветени по целия свят. През октомври 2012 г. президент Монсън обявява промяна във възрастовите изисквания за мисионери, което довежда до увеличаване с десетки хиляди на броя на мисионерите, служещи по света, като това повлиява на живота на милиони.

Президент Монсън посвещава живота си на служба в Църквата. Той става 16-ти президент на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни на 3 февруари 2008 г., след смъртта на президент Гордън Б. Хинкли. Преди това той служи като съветник в Първото президентствопод ръководството на три президента на Църквата в продължение на над 22 години.

 

„Когато Томас С. Монсън влезе в Първото президентство или когато стана пророк, не мисля че пропусна нещо или промени стила си или модела си на поведение по отношение на помагането на всеки индивидуално“ - казва старейшина Джефри Р, Холанд от Кворума на дванадесетте апостоли. „Това продължава да е неговият стил и модел на поведение, така е през целия му живот“.

Томас С. Монсън е подкрепен в Кворума на дванадесетте апостоли на 4 октомври 1963 г. и е ръкоположен за апостол на 10 октомври 1963 г. на 36-годишна възраст. Той служи и като президент на Канадската мисия на Църквата, с централа в Торонто, щата Онтарио, от 1959 до 1962 г. Преди това, служи в президентството на кол Темпъл Вю в Солт Лейк Сити, щата Юта и като епископ на Шестдесет и седми район в този кол.

Томас С. Монсън е роден в Солт Лейк Сити на 21 август 1927 г. в семейството на Г. Спенсър и Гладис Конди Монсън. Той учи в държавни училища в Солт Лейк Сити и завършва с отличие Университета на Юта през 1948 г., със степен по бизнес мениджмънт. Той завършва магистратура и служи като член на преподавателите в Бизнес Колежа в Университета на Юта. По-късно получава магистърска степен по бизнес администрация от Университета Бригъм Йънг. През април 1981 г. Университетът Бригъм Йънг награждава президент Монсън със степента доктор по право, хонорис кауза. Той получава почетната степен доктор на хуманитарните науки от Обществения колеж в Солт Лейк Сити през юни 1996 г. и почетната степен доктор по бизнес от Университета на Юта през май 2007 г.

Президент Монсън служи във Военноморския флот на САЩ към края на Втората световна война. На 7 Октомври 1948 г. сключва брак с Франсис Бевърли Джонсън в храма Солт Лейк. Те са родители на три деца, имат осем внуци и 11 правнуци. Франсис Монсън почина на 20 май 2013 г. Относно смъртта й, президент Монсън казва по-късно: „Тя бе любовта на живота ми, моят надежден, скъп и най-близък приятел. Ако кажа, че ми липсва, това дори и най-малко не изразява дълбочината на чувствата ми“.

В професионален аспект, президент Монсън има забележителна кариера в издателството и печата. Той бива свързан с Deseret News през 1948 г., когато служи като служител в рекламния отдел на този вестник и в корпорацията „Вестникарска агенция“. По-късно той става мениджър по продажбите в Дезърет Нюз Прес, една от най-големите печатарски търговски фирми в Запада, като се издига до позицията на генерален мениджър, на която позиция е по времето, когато бива назначен в Кворума на дванадесетте апостоли през 1963 г. Той служи дълги години като председател на борда на Дезърет Нюз Пъблишинг Къмпъни. Президент Монсън е президент на Печатарската индустрия в Юта и бивш член на борда на директорите на Печатарски индустрии на Америка.

От 1969 г. президент Монсън служи като член на Националния изпълнителен борд на Бойскаути на Америка.

Президент Монсън членува в Асоциацията на директорите по продажби в Юта, Рекламния и Обменния клуб на Солт Лейк.

Дълги години президент Монсън служи като член на борда на регентите на щата Юта, организацията, която ръководи висшето образование в щата Юта.  Той служи и като служител в Асоциацията на завършилите Университета на Юта.

През декември 1981 г. президент Монсън е назначен от президент Роналд Рейгън да служи в Президентските служби за инициативи в частния сектор. Той служи там до декември 1982 г., когато работата на тези служби е изпълнена.

През 1966 г. президент Монсън е награден от Университета на Юта с наградата Изтъкнат бивш възпитаник.  Той получава и наградата Сребърен бобър на Бойскаути на Америка (1971 г.), престижната им награда Сребърен бизон (1978 г.) и най-високата международна скаутска награда, Бронзов вълк (1993 г.)  През 1997 г. той получава военна награда от Националната охрана на Юта, а също и наградата на Университета Бригъм Йънг, Изключително мъжество.  През 1998 г. той и сестра Монсън получават наградата Продължение на хуманитарните грижи от Милосърдните сестри в Сейнт Джоузеф Вила.